Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Marie Björklund: Välkommen hit till Sverige – här jobbar vi

Det lutheranska idealet om arbete sitter djupt i den svenska kulturen, så många som möjligt ska jobba, alla ska göra sin plikt och göra rätt för sig. Det här idealet måste spela en stark roll även i integrationspolitiken, budskapet måste vara hårdare och tydligare: välkommen hit, det här är Sverige. Här jobbar vi.

Annons

Diskussionen om integrationen måste börja med jobben, här i Sverige ska man jobba och göra rätt för sig, det är kanske vår viktigaste värdering att förmedla.

Det var sorgligt talande att se den senaste partiledardebatten, och hur många av de olika frågorna som numera kan inledas med att Jimmie Åkesson (SD) får tala om invandring. Hur mycket mer detta ämne engagerar i dag än många andra frågor som vi pratar om som ”politiska”.

Dominansen märks även i opinionsmätningar.

Den rödgröna regeringen tycks inte förstå vikten av att införa en hård arbetslinje som en central del av integrationspolitiken.

Allt det här riskerar såklart gå hand i hand med fortsatta framgångar för Sverigedemokraterna, vilket är problematiskt då de i grunden är ett tämligen oseriöst och inkompetent parti med få lösningar. Det finns ett akut behov för de etablerade partierna att tala om integrationen och de massiva problem vi står inför om vi inte kommer till rätta med den.

Att stänga gränser är en sak. I princip alla partier backar upp den omställning som innebar en striktare tolkning av asyllagen.

När det kommer till själva mottagandet har stora delar av förflyttningen redan skett. Frågan nu handlar i stället om hur vi håller ihop samhället för dem som redan är här, både vad gäller lag och ordning, och, kanske framför allt, den tudelade arbetsmarknaden.

Den officiella statistiken visar nu på en arbetslöshet på fyra procent för inrikes födda och 15 procent för utrikes födda. Det är en horribel skillnad och den måste hanteras, snabbt.

Det lutheranska idealet om arbete sitter djupt i den svenska kulturen, så många som möjligt ska jobba, alla ska göra sin plikt och göra rätt för sig. Både företag och enskilda medborgare. Det här idealet måste spela en stark roll även i integrationspolitiken, budskapet måste vara hårdare och tydligare: välkommen hit, det här är Sverige. Här jobbar vi.

Alliansen lyckades bryta ett långvarigt socialdemokratiskt styre 2006 genom att betona arbetslinjen, vilket man kunde göra för att Socialdemokraterna har haft problem med att hantera frågan om jobb kontra bidrag. Vid flera tillfällen har man låtit bidragen bli för stora och förväntningarna för låga, vilket är problemet även nu.

Den rödgröna regeringen tycks inte förstå vikten av att införa en hård arbetslinje som en central del av integrationspolitiken. Tak på hur mycket bidrag man maximalt ska kunna ta ut, att skapa en större marknad med enkla jobb, att införa hårdare krav på egenförsörjning och att bemöta diskriminering på arbetsmarknaden.

Frågan går inte bara att utbilda bort. Detta tycks vara ett svårare ämne för S än att bara stänga gränsen.

Är man konkret och fast i sin övertygelse i frågan blir man även mer immun mot slängig kritik. Är arbete och självförsörjning det viktiga finns det ingen anledning att inte angripa även diskriminering och ingen anledning att inte stå upp för arbetskraftsinvandring.Integrationen är för viktig för att kapas av populister och rasister.

Mer läsning

Annons