Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska varningar avlöser varandra: "Ryssland hotar vår demokrati"

Iklädd generalsuniformen klev Gunnar Karlson, chefen för Must, in i Agendastudion i det som får betraktas som de västliga underrättelsetjänsternas historiska försök att få politiker och allmänhet att fatta vad som pågår.

Annons

För första gången pekade Must tydligt, ja övertydligt och med namns nämnande, ut Ryssland för att ligga bakom attacker på Sveriges informationsmiljö. Det handlar både om IT-attacker och påverkansoperationer med falska nyheter. Och det sker ofta.

”Det är allvarliga hot därför att de skjuter in sig mot demokratins grundvalar. Och it-attacker kan orsaka allvarliga skador på samhället”

För den som läst ledarsidan senaste året är Gunnar Karlsons ord ingen överraskning. Bland annat konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist i somras att argument i värdlandsavtalsdebatten gått utanför demokratins råmärken.

"Ska vi ha en politisk debatt på den nivån, då kan saker och ting hamna var som helst. Då menar jag att det är ett missbruk av demokratin. Ska du leda en politisk verksamhet måste du slå ned på det här.”

Gunnar Karlson, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) ombord på örlogsfartyget HMS Carlskrona

Som Karlson konstaterade i Agenda så är det inte det enskilda försöket i sig det allvarliga. Det är istället mängden och hur det förskjuter verkligheten till någonting som varken är sant eller gynnar Sverige.

Läs mer: Här är FRA:s karta på tusentals cyberangrepp varje månad

Men Must-varningen är toppen på ett isberg av varningar under 2016. Där har FRA-chefen släppt ut en karta med cyberangrepp över landet under en typisk månad. Säpos-årsrapport talade också klartext.

"Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen - inte bara i Sverige. Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer.”

Andra som varnat för att samma saker pågår hos dem är tjeckiska säkerhetspolisen BIS, underrättelsetjänsterna i Estland, Lettland och Litauen, Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, MI5 och MI6 i Storbritannien och tyska författningsskyddet BfV.

De två sistnämnda gjorde det samma dag, i torsdags, då även Estlands nye utrikesminister, socialdemokraten Sven Mikser, under ett besök i just Tyskland berättade för Reuters att han förväntar sig att Ryssland fortsätter med sin ”psykologiska krigföring” med falsk information och cyberattacker.

”Det är ett ganska säkert att de kommer att försöka göra det igen. De kommer att försöka överraska oss, och det är någonting som vi ska vara mycket vaksamma på och försöka skydda oss själva”.

Och enligt amerikanska medieuppgifter har CIA konstaterat att Ryssland intervenerade i det amerikanska presidentvalet 2016 för att Donald Trump skulle vinna. Flera senatorer, både republikaner och demokrater, vill undersöka uppgifterna och menar att ”den senaste tidens uppgifter om rysk inblandning i vårt val borde oroa alla amerikaner”.

Donald Trump själv har slagit ifrån sig uppgifterna och säger sig inte tro på det. Dessutom vill han inte ha dagliga underrättelsebriefingar med hänvisning till att han ”är en smart person”. Politiker i väst och särskilt i Sverige har länge gjort som Trump.

Läs mer: Prag, Ryssland ägnar sig åt hemlig infiltration av medier

Vill inte dra konsekvenser av det man hör om man ens vill lyssna. Det är ett självskadebeteende som måste upphöra.

Åtgärder behöver vidtas. Det handlar om att stärka svensk förmåga att stå emot påtryckningar på alla nivåer; från krigshot till förfalskade brev via cyberhackningar.

För valrörelsen 2018 är utvecklingen just nu djupt oroväckande. Det kommer att behövas mycket tankekraft och mod från många inblandade för att inte nästa val ska undermineras.

Oron finns redan på båda sidor av blockgränsen. En begynnande insikt är väl det enda positiva med den senaste tiden.

Vintern är inte längre på väg, den är här. Hos oss.

Läs mer: MI6 varnar och Centerpartiet tar första steg på lång resa

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons