Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon krossar glastaket i USA

Hillary Clinton kan bli president

Annons

När rösterna räknades efter helgen konstaterades det att Hillary Clinton nu har nog många röster för att vara Demokraternas kandidat i amerikanska presidentvalet.

Med Clinton som presidentkandidat krossas även glastaket i USA.

Hillary Rodham Clinton

Det är viktigt att inte stirra sig blind på att den tidigare utrikesministern och juristen Hillary Rodham Clinton är just kvinna. Men det måste samtidigt markeras att hon är just det. För det händer saker i samhället, näringslivet och politiken, men det sker långsamt. I 227 år och under 44 presidenter har USA letts av en man. I Sverige är den siffran 158 år med en lång rad av manliga statsministrar.

Faktum kvarstår dock: Inte en enda kvinna har varit Demokraternas eller Republikanernas presidentkandidat tidigare och haft möjligheten att söka väljarnas förtroende. Det kvinnoförakt som förpassat kvinnor till att inte få arbeta, till att ha lägre lön, till att våldtas i äktenskapliga plikter sitter i. Vi menar att kompetensen inte sitter i biologin, men ändå ser raden av ledande politiker likadan ut. Inte en enda kvinna har besuttit det vita huset.Vad handlar då detta om? Kompetensen sitter ju inte i äggstockarna? Inte heller sitter lämpligheten i pigmentet eller i funktionsvariationen. Men ändå tycks den göra det. För alla förutom en president har varit en vit man, den senaste en svart man. Vad det säger är att i landet av drömmar kan man inte bli vad man vill. Det land som vi så länge haft som ledstjärna för västvärlden har fortfarande svårt att överlämna så mycket makt och ansvar till en kvinna. Förrän kanske nu.

Det är visserligen först när superdelegaterna röstat i juli som det går att säga att loppet är helt kört för Bernie Sanders som Demokraternas presidentkandidat. Men redan nu kan vi börja fira. Vi kan säga till flickor: Du kan bli vad du vill. Till och med president.

Mer läsning

Annons