Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rättighet är evig ifall den inte ständigt försvaras

Idag fyller den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år, en dag väl värd att fira.

Annons

För 250 år sedan undertecknade kung Adolf Fredrik lagen som kom att bli den svenska tryckfrihetsförordningen. Det första i sitt slag i världen och en garant för den svenska pressen, som var på framväxt, att de hade rätt att skriva om kungen och makten utan att bli förföljda eller nedstängda. Tryckfrihetsförordningen är en viktig del av det fria ordet, som garanterat att vi i vårt land får säga även otrevliga saker om våra styrande, och att vi har rätt att göra så. Den skyddar mig som skribent här på ledarsidan när jag skriver att regeringen gör ett dåligt jobb. I många andra länder är det fortfarande förbjudet att yttra sådana ord, särskilt inte i skriven text till en stor läsekrets. Det är därför vår tryckfrihetsförordning är så viktig och värd att fira.

Ibland har vi en tendens att ta våra demokratiska värderingar för givet. Vi har aldrig behövt uppleva ett liv utan dem, vi har inte, som många andra länder, behövt styras av politiker som motiverar varför vi inte får ge dem för mycket makt. Vår statsminister är ju rätt schysst ändå så varför måste vi bevaka hans maktutrymme? Våra byråkratier vill oss ju ändå väl så varför måste vi granska dem så hårt? Vi är ju ändå alla helt ok vänner så inte behöver vi väl ha sådan radikal yttrandefrihet? Vore det inte bättre om det fanns någon sorts gräns så ingen blev ledsen? Det är en lyx att kunna resonera så här, en lyx som många människor inte haft och fortfarande inte har. Tryckfrihetsförordningen och dess storebror yttrandefriheten är viktig just på grund av att vi måste få ha röster som kan granska, kritisera och till och med håna. I länder där makthavare är mer totalitära än här är satir på blodigt allvar och något som kräver stort mod av dem verksamma.

Ingen lyx är självklar, inga rättigheten kan antas vara för evigt om vi inte försvarar dem. Även våra folkvalda svarar då och då i undersökningar att de är öppna för begränsningar av yttrandefrihet vid exempelvis religiösa karikatyrer. Det visar att frihet är långt från självklar och det är därför ska vi fira den lite extra.

Mer läsning

Annons