Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vidare trevlig historia

I går skrevs politisk historia i Härjedalen. Tyvärr var det inget trevligt kapitel som spelades upp vid fullmäktige. Det är skämmigt när en hel socialnämnd fullständigt skåpas ut av kommunens revisorer. Förhoppningsvis för första och sista gången.

Annons

Politiker som inte lever upp till fattade beslut förtjänar kritik. Ändå fick ordförande Gunilla Hedin, S, och hennes nämndkollegor i går löpa amok med oförtjänt vidöppen fallucka. Ingen skugga ska falla på revisorerna. Efter flera års ekonomiskt lättsinne från det sociala fick de till sist nog och ville därför statuera exempel.

till sist hängdes ut med fullmäktige i pöbelns roll, kändes inte helt konsekvent. Speciellt som samma fullmäktige så sent som i april godkände socialas budgetöverskridanden för 2008.

Tillägganslaget motsvarande 6,4 miljoner kronor i efterhand kunde då uppfattas som att kommunens högsta organ delvis blundande för misstagen. I går var det tvärt om. Socialnämnden fick ta hela smällen. Råttfällan slog igen utan pardon.

gå så här långt? Naturligtvis skulle socialnämnden ha haft koll på både sina utgifter och på att sparåtgärder sjösattes i tid. Å andra sidan är det knappast vattentäta skott mellan kommunstyrelse och socialnämnd. Kommunstyrelsens ledning borde därför redan i mitten av förra året ha kunnat bilda sig en uppfattning om aktuell situation och utifrån det piskat på om effektuering av sparplanerna. Då hade en samlad härjedalsk politikerkår kanske sluppit nesan av gårdagens händelser.

Ansvaret vilar därför på fler händer än bland de som nu offrades.

ändå föra det goda med sig att politikerna lär av misstagen. Det var ingen höjdare att behöva bevittna när hela socialnämnden stegade upp mot presidiet för att ställa sina platser till förfogande.

över sommaren. Kommunallagen förbjuder nämligen en kommun stå utan socialnämnd. Först i september kan en ny väljas.

Valberedningen lär ha en del att stå i över sommaren. Nya socialnämndskandidater står knappast på kö. Är det något som kommunpolitiken i dag har bekymmer med så är det nyrekrytering. Ett tips är därför att åtminstone en del av de som nu temporärt fått kraftiga reprimander kan komma att väljas om på nytt. Om de vill och orkar förstås.

Mer läsning

Annons