Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag väntar på en ny era av skattesänkningar

Det politiska året 2016 fick aldrig avslutas i lugn och ro. Under annandagen utlyste nämligen finansminister Magdalena Andersson (S) att skattesänkningarnas tid är förbi:
– Den eran är över i svensk politik.

Annons

Anderssons linje bör ses utifrån att Socialdemokraterna och Miljöpartiet höjt skatten med 60 miljarder sen det att de tog makten i Sverige 2014. Regeringen motiverar sina skattehöjningar med att det behövs för att minska klyftorna och därmed komma till rätta med den populism och nationalism som växer i Sverige.

I sak är slutsatsen om att Sverige inte kan kosta på sig mer skattesänkningar inte särskilt unikt. Efter att Alliansregeringen genomförde sina jobbskatteavdrag har varje S-ledning kommit fram till samma slutsats. Anderssons ord hade lika gärna kunnat vara Sahlins, Juholts eller deras finansministerkandidater Östros och Waidelich. Även Göran Persson nådde samma slutsats som statsminister när han recenserade oppositionens förslag. Socialdemokraterna har aldrig haft råd med skattesänkningar, eftersom deras egen politiska vilja alltid kommer övertrumfa den individuella vilja som människor har att själv forma sitt eget liv.

Hur kommer regeringen Löfven nedtecknas i framtida historieböcker? Kanske kommer Aftonbladet närmast som i sin granskning visar på hur regeringen endast lyckats skapa 4019 praktikplatser för unga och långtidsarbetslösa, trots löftet om 85 000 platser. Det är ett klent resultat för en regering att knappt lyckas åstadkomma 5 procent av sin egen jobbpolitik.

Inte för att vara den som strör salt i såret, men samma "jobbpolitik" finansierades genom att man höjde arbetsgivaravgifterna för unga. Den tidigare skattesänkningen kritiserades av Socialdemokraterna för att vara ineffektiv, men den gjorde så att 10 000 ungdomar hade ett jobb att gå till. Kritiker till sänkta arbetsgivaravgifter får gärna nämna en reform för att minska ungdomsarbetslösheten som haft större effekt och till en lägre kostnad.

I efterhand vet vi dessutom att jobbskatteavdragen haft sådan stimulerande effekt på svensk ekonomi och sysselsättning att det vore vansinne att återgå till det gamla. Därför vågar inte Socialdemokraterna röra inkomstskatten för vanligt folk. Om något är det också ett tecken på den politiska miljö som Sverige befinner sig i när Alliansregeringens framgångar kan sammanfattas med orden: Det gick bra för Sverige, trots skattesänkningar.

Vad Sverige behöver är en era av skattesänkningar. En skattepolitik som möjliggör för människor att själv spara ihop pengar och kunna göra en klassresa även när det kommer till förmögenhet. Vem köper en bostadsrätt i dag utan ärvda pengar? Hur många har över 80 000 kronor sparat på banken? Klyftan i Sverige i dag är mellan de som ärvde sina pengar före den socialdemokratiska politiken och de som inte kan bygga upp något eget efter den socialdemokratiska politiken. Samtidigt fastnar unga människor i dyra hyreskontrakt i nybyggda hyresrätter som gör det svårare att spara ihop till en egen förmögenhet. I Sverige är ett bättre skattesystem det bästa receptet mot ökade klyftor.

Mer läsning

Annons