Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD-ledaren Ebba Busch Thor är en stjärna som måste få glänsa

Annons

I söndags släppte KD-ledaren Ebba Busch Thor loss i underhållningsprogrammet "Så ska det låta". Och som det lät!

Partiledaren imponerade stort med sin talang och tonträff. Kristdemokrater ute i stugorna blev spralliga och önsketänkte djärvt om stora lyft i kommande opinionsmätningar.

Ebba Busch Thor imponerade som sångare. Foto: SVT

Vem vet, en vallåt liknande centerklassikern "Nära dig" från valrörelsen 2014, är kanske precis vad KD behöver just nu. Ett parti av frikyrkliga körsångare borde ha alla möjligheter i världen att lyckas.

För en toppolitiker är det givetvis eftersträvansvärt att bli folkkär, men målet om folklighet kan sökas på olika sätt. Redan Tage Erlander bjöd på sin tid på tid på sig själv. Han gjorde det genom att på bästa sändningstid dra en jättelång och jättetråkig vits, vars välkända slutkläm löd "göbber och kärringer, huk er i bänkera för nu laddar han om!"

Tage Erlander (S).

Vår tids politiker har utforskat andra vägar.

Den dåvarande statsministern Göran Persson (S) samtalade exempelvis om beslutsfattande med kossan Doris i barnprogrammet "Abrakadabra" 2002. Sedan avslutades inslaget med dans. Mys-Persson hade gjort entré.

Den dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg medverkade år 2000 i tv-programmet "Silikon", som riktade sig till en yngre publik. Under momentet "tätt intill" fick Leijonborg besvara olika frågor av synnerligen intim natur, och i stället för att storma ut gav folkpartisten raka svar. Bland annat klargjordes det att FP-ledaren inte brukade raka pungen.

Leijonborgs svar väckte debatt.

Hur rakbladsvassa svar FP-ledaren än hade gett skulle de förmodligen ha landat fel. "I efterhand kan man säga att det blev inte så bra", har en tidigare stabschef hos Leijonborg efterklokt konstaterat.

Men visst fanns det ett underhållningsvärde. Inte minst i de kritiska reaktioner som följde. "Varför pratar Leijonborg snopp i tv?" frågade sig exempelvis Aftonbladets politiska redaktör, Helle Klein, i en krönika. Klein trodde sig ha svaret: "Han har inte lyckats fånga väljare med politiken. Återstår då att försöka med snoppen" (AB 18/10 2000)

I och med succévalet 2002 blev Lars Leijonborg korad till

Föga anade socialdemokraten att riksdagsvalet 2002 skulle bli en stor succé för Folkpartiet. Det blev alltså Leijonborg som drog det längsta strået.

Som väljare har vi naturligtvis rätt att förvänta oss att våra politiker ska vara ärliga och seriösa, men samtidigt bör vi inte döma för hårt när mer folkliga sidor emellanåt träder fram. Inövade konster som ger ett lätt manipulativt intryck är ett fall för sig, men ingen bör bli förvånad om även makthavare vill vara sig själva.

KD-ledaren Ebba Busch Thor är uppenbarligen en stjärna. Varför skulle hon då inte få glänsa?

Mer läsning

Annons