Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs mer än en sparkad rikspolischef

Allt fler politiker kräver nu rikspolischefen Dan Eliassons avgång. Det hade kanske inte blivit en perfekt omorganisering utan Eliasson, men han har inte heller lett den väl.

Annons

Efter de omfattande problem som uppstått av polisens omorganisation kommer nu allt fler krav på förändring. Ledarsidan har vid ett flertal tillfällen belyst problemen som varit i Jämtland efter att larmcentralen lagts ner och flyttats. Polisens förändring från flera lokala myndigheter till en nationell har dock även inneburit problem på andra håll i landet. I Malmö kan man just nu inte utreda så svåra brott som mord för att man har inte resurser och inte får hjälp från resten av landet, som omorganiseringen lovade skulle ske vid behov. De stora problemen testar tålamodet hos medborgarna med all rätt och detta har i sin tur snappats upp av politiker. När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra nyligen höll sitt jultal krävde hon rikspolischefen Dan Eliassons avgång. Socialdemokraterna och Ygeman har hittills försvarat honom mot kritiken, men det är ett högt spel.

Det är inte förvånande att Moderaterna ställer sig på samma sida som både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och kräver Eliassons avgång. Det är enkelt att göra när man själv sitter i opposition och en myndighetschef är illa omtyckt både inifrån och av tyckare på utsidan.

Ytterst handlar det dock om att polisen har prioriterats ner och inte fått de resurser de förtjänar. Det handlar även om att en stor omorganisation har genomförts som inte har fungerat och som i mångt och mycket kan ha varit feltänkt redan från början. En omorganisering som för övrigt beslutades 2014, där ansvarig justitieminister var Beatrice Ask (M). Det bör nämnas när man talar om Moderaternas ansvar i frågan. Vissa röster vill, förmodligen på grund av detta, nu göra gällande att polisens problem uppstått även utan Eliasson som chef, att huvudproblemet finns i omorganiseringen snarare än ledarskapet. Ledarskap spelar dock roll för att lotsa en verksamhet genom omfattande förändringar. Det finns även uppgifter om att Eliasson fick jobbet just för att han, till skillnad från andra som sägs varit tilltänkta, inte begärde extra pengar för genomförandet.

När en av kandidaterna sa att "jag behöver två miljarder mer" sade Eliasson "jag klarar det på befintlig budget" och han fick jobbet. Visst är det önskvärt med myndighetschefer som är rädda om skattepengarna men det finns ett värde i att förändringar genomförs på ett bra sätt. Inga skattebetalare blir gladare av att vi får en dysfunktionell polis. Givetvis kan inte all skuld läggas på Eliasson och det kanske inte blir drastiskt bättre om han avgår, men han har inte lett polisen på ett bra sätt, och de fel han har gjort är allvarliga nog.

Mer läsning

Annons