Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika 2017: Det här året vill du inte att ledarsidan ska få rätt om

Annons

Cypher till Neo i filmen Matrix från 1999.

2017 är risken stor att inte bara Kansas is going bye-bye då vi rör oss in i det farligaste året sedan åtminstone 1990-1991. Förutsägelsen görs i ledarsidans egen version av Völvans spådom för året.

I ett kvartssekel har vi lärt oss att internationella relationer är rätt förutsägbara och att större konflikter inte bryter ut. Starkare internationella utbyten gör världen mer stabil, särskilt när det dyker upp kriser som hanteras och begränsas. Den här logiken är nu radikalt förändrad. Det är farligt. På riktigt.

Ett revanschistiskt och expansivt Ryssland har tänjt på gränserna i flera år. Det syriska kriget har skapat instabilitet över en stor region. Mördarsekten Daeshs härjningar och terrordåd. Kina som flyttar fram sina positioner i sydkinesiska sjön. Och så USA med Donald Trump som president, som innebär att vi får se världsdiplomati i realtid på twitter. Just nu verkar Trump vilja plocka en gås med Kina vilket riskerar att leda till handelskrig.

Kanske måste vi leta oss ännu längre bak i historien för att hitta ett år där så många krafter är i rörelse på ett sätt som är svårförutsägbart och där felaktiga tolkningar av andras intentioner kan få lika stora konsekvenser som 2017.

Läs mer: Historiska varningar avlöser varandra - Ryssland hotar demokratin

Sveriges förra stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) har uttryckt på sin kärva halländska att ”det skadar inte att ha en bunker nära till hands".

Och bunkermentalitet befinner sig stora delar av svensk politik sig i. Bunkermentalitet som oförmåga att lägga ihop analys med handling.

Svensk säkerhetspolitik ligger mentalt fast vid tidigare och förlegad doktrin; att USA ensamt garanterar fred och svensk suveränitet samt att konflikter kan inte hända i närområdet. Lägg därtill att allt för stort hopp sätts på vad FN:s säkerhetsrådsplats kan innebära. Platsen lär förövrigt utvecklas till en mardröm eftersom Sveriges plan har byggt på nära relation med USA och Margots vän Hillary Clinton. Men med Donald Trump som USA:s president åker gamla uttaganden ut genom fönstret på Arvfurstens palats i Stockholm...

För varje dag som går blir situationen också allt mer ohållbar när Sverige inte vidtar åtgärder för att höja den krigsavhållande tröskeln och skjuta till mer medel till ett anorektiskt och eftersatt totalförsvar.

Både statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) måste mycket tidigt under 2017 visa att de verkligen vill vara statsminister i Sverige efter nästa val.

Läs mer: Centerpartiet tar viktigt steg på lång försvarsresa

Centerledaren Annie Lööf  prioriterade försvaret i sitt jultal.

Här har Annie Lööfs (C) jultalslöfte om att Sveriges försvarsbudget ska som lägst ligga på nordiskt genomsnitt satt ytterligare press. Underlåtenhet att agera kommer att dömas mycket hårt.

Sverige måste också jobba vidare med att fördjupa samarbetet med små likasinnade europeiska stater genom NATO, EU och bilaterala avtal.

Om inte omvärldsläget, eller att en hemvändare från mördarsekten Daesh begår terrorattentat, kanaliserar fram något så kommer svensk inrikespolitik att bli ”mer av samma” som vi sett 2016; integration, poliskris, brottslighet i utanförskapsområden, extremism, regeringsfrågan och landsbygdens överlevnad.

Regeringen sitter kvar, alla partiledare blir kvar under året, men däremot får rikspolischefen Dan Eliasson lämna sitt uppdrag, trots att oppositionsledaren Anna Kinberg Batra försvårat för Ygeman att sparka Eliasson genom att kräva just rikspolischefens avgång.

Tillväxten kommer att vara nervös, oroligt blickande mot världsläget, och bostadsbubblan får i bästa fall en långsam pyspunka.

Läs mer: Brexit blev 2016 års Shakespearetragedi

Det är i omvärlden den stora dramatiken finns. Storbritannien ska aktivera artikel 50 - utträdesklausulen ur EU. Den rådgivande folkomröstningen ska uttolkas, så räkna med två kaotiska år. Flyktingströmmarna kommer att ligga som ett ständigt hot mot EU och dess enighet. Människorättssituationen i Turkiet kommer att fortsätta att försämras på ett förfärande sätt.

Risken är att vi får fortsätta sörja terrorns offer även under 2017. Här en bild från Parisattentatet 2015.

Frankrike, Nederländerna och Tyskland går till val där högerpopulistiska rörelser har stark medvind.

Här finns en uppenbar oro och en mängd varningar från europeiska säkerhetstjänster att Ryssland genom en kombination av desinformation, hackningar och internettroll kan påverka europeiska val. Dessa länder kommer vara särskilt känsliga för jihadisk terror.

Valen kommer att få en direkt effekt på både Sveriges säkerhet och den politiska debatten här hemma hos oss.

Ryssland kommer att fortsätta oroa, och i Sverige kommer många att lägga pannan i veck kring vad detta betyder för vårt eget Riksdagsval 2018.

Läs mer: Historiska varningar - Ryssland hotar demokratin

I Ukraina kommer det lågintensiva kriget att fortsätta, med risk att Ryssland passar på att flytta fram positionerna efter en geostrategisk överenskommelse med Donald Trump.

Putins drivkrafter är imperieåterställning. För Trump är det mer svårbedömt; men en kombination av att vilja visa upp en förmåga att göra ”att göra affärer”, Kinafokus och ekonomiska intressen kan spela in. Resultatet för USA kommer i sådana fall att vara katastrofal på sikt och innebära slutet för Pax Americana och den säkerhetsstruktur som bevarat freden i Europa.

Om denna ”andra Jaltakonferens” blir verklighet kommer en ny ridå att fällas över Europa. Vilka länder som hamnar i den ryska inflytelsesfären kommer att klarna först bortom 2017 och troligtvis inte utan väpnade konflikter. Det innebär i klartext att risken för krig i Östersjöområdet stiger mätbart från professor Wilhelm Agrells uppskattade 16 procent (uppskattningen gjordes i september 2016).

Putin hoppas få lira hockey med Trump på Jalta eller Sotji.

Men Putin och Trump kan också komma att hamna i luven på varandra under Jalta-försöket, vilket utlöser nya spänningar och konflikter.

Donald Trumps presidentskap när det gäller den politiska riktningen är inte helt enkelt att förutsäga med tanke på en motsägelsefull kampanj och budskap efter att ha blivit vald. Globalt oroar mest synen på klimatarbetet, vid sidan av säkerhetspolitiken. I den nationella politiken, håll ögonen på om det blir försök att rubba maktdelningen mellan olika institutioner.

Bli inte förvånad om det mot slutet av året kommer en diskussion i USA om riksrätt. Affärsintressena kommer att ställa till det för Trump som redan utsett den rikaste regeringen i USA:s historia.

Så när vi tittar i spåkulan finns det uppenbar risk att ”Kansas is going bye-bye!".

Det vi kan göra tillsammans är att se till arbeta för att den här völvans spådom blir helt felaktig. Och det vore bästa tänkbara utfall av 2017…

Vad trodde vi om 2016? Läs fjolårets nyårskrönika här:

Om 2015 var ett förskräckligt år så ta ett djupt andetag inför 2016. För det kan bli värre innan det blir bättre. Vi har svåra utmaningar framför oss och det kommer att kräva kyla, klokhet, omtanke och beslutsamhet - inte bara av våra beslutsfattare utan även av dig som väljare och medborgare.

Vi varnade i fjol för Trump men trodde inte han skulle nå ända fram, varnade för Brexit och kriget i Syrien skulle fortsätta, och att desinformation och falska nyheter skulle påverka demokratidebatten.

Var är vi i slutet av 2017?

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons