Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och historia blir allt viktigare i Rysslands säkerhetsdoktrin

/
  • Moiseyev Danskompani förevisar en traditionell rysk folkdans i Moskva. Det är bra kultur enligt regimen i Kreml som betonar att andliga, moraliska värderingarna ska stärkas, medan Pussy Riot, Independence Day 2, Beyoncé eller Navy CIS inte hamnar i samma kategori.

Kulturen har blivit ett allt viktigare fält för Ryssland inom säkerhetspolitiken. När president Putin presenterade den nya säkerhetsstrategin genom en ukas, ett presidentdekret, så innebar det att kulturstycket utökats med 70 procent, där fokus på barn, unga och historieskrivningen skärpts.

Annons

Läs mer: Bland små och stora krigslögner

– Kultur är inte något man omedelbart associerat med hårda frågor som nationell säkerhet, säger forskningsledaren Gudrun Persson på FOI i ett samtal i Podd72 och pekar på fokuset på de uppväxande generationerna.

Kulturen en av nio sektioner i den ryska säkerhetsstrategi som förnyas vart sjätte år. Gudrun Persson, av många betraktad som Sveriges ledande Rysslandsexpert, har intresserat sig för just hur Ryssland använder sig av kulturen som medel.

– Historia ska stärka moralen bland de unga och man ska vara stolt över sitt fosterland. Det är väldigt långt från vår tradition att ha ett kritiskt förhållningssätt och gräva i arkiv för att försöka få fram så mycket som möjligt om ett skeende, säger Gudrun Persson i Podd72 och varnar för att historieforskningen kommer att lida.

– Det finns vissa områden som det blir svårare att forska på. Det handlar bland annat om Röda Arméns övergrepp i krigets slutskede i Tyskland och hur det gick till när Sovjetunionen gick in och annekterade de baltiska länderna.

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen

Den nya strategin konstaterar att ”det huvudsakliga hotet mot nationell säkerhet inom kulturområdet är dominansen av produkter från masskultur som orienterar sig mot andliga behov hos marginaliserade grupper…” för att lite senare i texten konstatera att det ”suddar ut traditionella andliga ryska moraliska värden och försvagar enigheten av det multinationella folket i den Ryska Federationen genom främmande kultur och information, inklusive distributionen av lågkvalitativa masskulturprodukter”. Budskapet menar Gudrun Persson riktar sig mot framtidens medborgare:

– Nu satsar vi på det uppväxande släktet. Inte bara historieböckerna ska skrivas om, utan även samhällskunskapen. Vi vet att det nuvarande ryska styret är ett auktoritärt politiskt styre med en stark ledare. Som Putin har sagt; ”vår historiska tradition av politiskt system”. Så det är ganska oroväckande. Vi ser ett Ryssland som på det kulturella planet sluter sig, det är långt från det sovjetiska hermetiska samhället. Men tendensen är tydlig. Det är väldigt långt från 2000 då den nytillträdde president Putin sade att Ryssland är ett europeiskt land.

Hur kan man förklara den här scenförändringen som skett på femton år, från ett europeiskt land som pratar om samarbete och medlemskap i Nato och EU till det vi ser idag?

– Det är en utveckling som pågått över tiden, sen kan vi diskutera när det börjar. Det som har utlöst det här mer omedelbart är att den ekonomiska tillväxten planade ut i Ryssland vilket ledde till att det sociala kontraktet som fanns tidigare, att den politiska ledningen ordnade tillväxt och folk fick del av den men behövde inte bry sig om politiken, har nu skrivits om eftersom det inte finns någon ekonomisk tillväxt.

I stället är det nationalistiska och imperialistiska värderingar som betonas. Att Ryssland är en stormakt som man ska frukta, en stormakt som inte tar order från någon.

– Det fungerar. Det finns mängder av inrikespolitiska problem med brister på reformer, men det talar man inte om istället kan man säga att man tagit tillbaka Krim. Det är det man säljer in till befolkningen, skickligt och populärt.

När det gäller dokumentet som helhet är en förändring att Ryssland nu tydligt menar att den säkerhetsordning som Europeiska Unionen och Nato står för är för Ryssland ohållbar.

– Den (säkerhetsstrategin) är mycket tydligare med att peka ut Nato och USA som fiender och som hot mot Rysslands nationella säkerhetsstrategi. Det gör att utrymme för kompromisser i en framtid har blivit väldigt, väldigt små.

Den ryska säkerhetsstrategin är inte vilket dammsamlande måldokument som helst. Det ger en tydlig riktning av vart Ryssland är på väg.

– Över tiden har det visat sig att Ryssland gör det man säger att man ska göra i de här dokumenten. Man är ärlig med vad man vill och hur man ser på världen.

Läs mer: Fredsrörelsens skrämselbrev om atombomber till Riksdagen

Intresserad av säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng (Intervjun med Gudrun Persson finns i detta program)

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons