Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalificerat skitsnack från arbetsmarknadsministern

/

I söndagens Agenda i SVT var det en ny debatt mellan regeringen och Centerpartiet om ingångslöner och utanförskap.

Annons

Stämningen var förutsebart aggressiv mellan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Argumenten från arbetsmarknadsministern förvånar dock.

Ylva Johanssons påstående: Att Centerpartiet vill sänka lönen för grupper som redan har svårt att få lönen att räcka till.

I och med ett sådant påstående väcks frågan: Är Johansson rätt person att ansvara för regeringens jobbpolitik?

Johansson har som arbetsmarknadsminister själv varit med och ersatt den kritiserade Fas 3-reformen med vad regeringen kallar för "extratjänster". Det är en hårt subventionerad anställning där den anställde endast får utföra uppgifter som inte utförs av ordinarie personal. Extratjänsterna utgår från beredskapsavtalet, där saknas ett lönegolv och reformen med extratjänster har därför fått utså högljudd kritik från fackförbundet Kommunal.

Arbetsmarknadsministern har alltså själv varit med och genomfört den typ av reformpolitik som hon kritiserar Centerpartiet för. Men om man saknar det politiska modet att genomföra konkreta åtgärder som hjälper människor i utanförskap, då är det såklart enklare att attackera en reformsugen opposition på osakliga grunder.

I stället för att komma med kvalificerat skitsnack i TV-sända debatter borde arbetsmarknadsministern bjuda in arbetsmarknadens parter för att få till ett riktigt avtal som innebär att fler får sin första fot på arbetsmarknaden.

Centerpartiets hot om lagstiftning är omdebatterat och kanske allt för tidigt presenterat i en situation där parterna fortfarande kan lösa frågan själva. Men arbetsmarknadsministerns beskrivning av innehållet är djupt felaktigt. Det finns inget förslag på bordet om att sänka någons lön. Centerpartiets (och andra partiers) förslag går ut på att arbetslösa personer som inte har någon lön ska kunna få sin första lön. Alternativet är bidrag, inte en lönesänkning. Det är också därför regeringen tagit fram den hårt subventionerade anställningen utan lönegolv. Det enda hotet om lägre lön för löntagare den 25e varje månad står vid en eventuell höjning av inkomstskatten.

Alireza Akhondi (C) beskriver saken väl på Expressens debattsida: "när jag själv var ny på arbetsmarknaden sökte jag 601 jobb innan jag till slut kallades på en anställningsintervju".

Det handlar om att fler ska få sitt första jobb att gå till innan man tvingas hantera över 600 nej från potentiella arbetsgivare.

Mer läsning

Annons