Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre serveringstillstånd kan fortfarande bifallas i fullmäktige

Socialnämnden röstade nej, men än är inte hoppet över.

Annons

Trots resultatet i socialnämnden ska man inte räkna bort att Östersund nästa år fattar beslut om längre öppettider. Slutgiltigt avgörs frågan i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige, förhoppningsvis beslutar man också att flytta frågorna till Miljö- och samhällsnämnden. Det är inte heller särskilt förvånande att socialnämnden röstade nej till längre öppettider på krogen. Tveklöst är det den politiska institution som hanterar och ser mest av mörkret i vårt samhälle. Socialnämnden ansvar för sådant som individ- och familjeomsorg, sociala fonder och barns hjälpbehov där är det mörker som ledamöterna och personalen på socialförvaltningen möter många gånger relaterat till droger och alkohol.

Man kan därför inte klandra socialnämndens ordförande Björn Sandal (S) när han säger: – Man ska förhålla sig ganska restriktiv till alkohol. Det är inte vilken vara som helst. Den förändrar våra beteenden ganska kraftigt.Samtidigt bör man se den solida grund ett beslut om förlängda öppettider vilar på:1. Alkohollagsutredningen visar att det saknas belägg för att befolkningens totala konsumtion av alkohol ökar med längre öppettider. 2. 90 procent av all alkoholkonsumtion intas utanför den regerade krogmiljön. 3. Enligt Brottsförebyggande rådet 2011 medför det problem att alla krogar stänger samtidigt. Att vissa kan ha öppet längre kan alltså avlasta samhället från oordning. Anledningen är att det blir mer spridda skurar av kroggäster som samlas utanför lokalerna och vid kebabrestaurangerna efter krogbesöket.

Kanske är Östersund unikt och jämtlänningar kan inte hantera serverad alkohol efter 02. Testa i så fall den teorin genom beprövad verklighet. Om kritikerna har rätt går det att återgå till hur det var innan.

Mer läsning

Annons