Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Ågren bli den sista lagbrytande generaldirektören

Transportstyrelsens chef bröt mot flera lagar. Men det är inte den enda myndigheten med usel IT-säkerhet i strid med reglerna. Regeringen har inte alls varit tillräckligt tydlig med att regelbrott är oacceptabla.

Annons

Även de allra mest kompetenta och välmenande personer kan bli korrumperade av makt. Lockelsen är stor att börja slarva eller till och med fiffla. Det är därför det alltid viktigt att det finns regler som makthavare måste förhålla sig till. Och kontroll av att reglerna följs.

Myndigheter i Sverige har lagar och regler att rätta sig efter. Men Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren tyckte att hon kunde sätta sig över dem.

Medvetet valde hon att strunta i flera lagregler, som att man måste göra personkontroller av dem som hanterar statens viktiga hemliga uppgifter. Hellre effektivt än lagenligt, tyckte generaldirektören. Det skulle inte bli tillräckligt billigt och snabbt annars.

Resultatet: Känslig information om Sverige kan i värsta fall ha läckt till brottslingar, terrorister eller spioner i Östeuropa. Uppgifterna är till hjälp om man exempelvis vill råna värdetransporter, attackera broar och flygplatser eller hitta skyddade vittnen i rättegångar.

Maria Ågren har brutit mot flera lagar och utsatt Sverige för säkerhetsrisk. Det är dags att regeringen ser till att hon är den sista generaldirektör som tror att sådant är acceptabelt.

Rikets säkerhet slarvades med. Och det kan förstås bli ohyggligt dyrt att försöka städa upp efter skadan som kan ha skett.

Oj, är Ågrens försvar, inte visste jag att det fanns så viktiga sekretessbelagda uppgifter där. Nej, men det visste de som skrev lagarna och reglerna. Det är därför de skrevs.

Det är illa nog att generaldirektören inte begripit vad den egna myndigheten sysslar med. Men hon fick också tydliga tecken på att den ”besparing” hon ville göra var mycket farlig. Säpo varnade. Myndighetens egen IT-personal varnade. Men hon körde på.

Nu har hon fått lite böter, en summa långt mindre än vad hon tjänade i månaden. Åtal väcktes inte ens.

Då kommer vi till ett ännu större problem. Ett viktigt skäl till att höga svenska makthavare begår den här typen av lagbrott är att risken att åka fast brukar vara så liten. Och gör man det kommer man ofta lindrigt undan.

Hon är långt ifrån den enda generaldirektör som brutit mot lagar eller regler de senaste åren. Oftast hålls de först om ryggen av regeringen. Det brukar ta lång tid innan de ens får sparken.

Myndighetens styrelseordförande tycks ha vetat om vad som hände, men lät Ågren hållas. Regeringen gav henne sparken men hemlighöll att skälet var brottsmisstanke. Riksdagen fick ingen information om den stora säkerhetsbristen på myndigheten.

Till saken hör att datasäkerhet blivit ett allt större problem på svenska myndigheter, enligt Säpo. Okunskapen och aningslösheten är stor. Ett exempel är Migrationsverket, vars revisorer hittade stora brister i IT-säkerheten för tre år sedan. Än i dag har bara en del åtgärdats. Resten tyckte verket var för dyrt.

Det ska inte behövas att ledningen förstår varje detalj i säkerhetssystemen, begriper varför de måste se ut som de gör och inser vikten av alla uppgifter som måste skyddas. Det borde räcka att lagar och regler säger att man måste skydda datasystemen – och att Säpo och IT-experterna varnar.

Regeringen får nu en hel del kritik. Men viktigare än det här fallet är vad man gör för framtiden. Det är hög tid att tydligt signalera till alla myndighetschefer: Här får inga regler någonsin rundas mer när vi ska skydda oss från intrång, brottslighet och främmande makt.

Mer läsning

Annons