Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt fler människor bidra

Annons

Enligt en undersökning som Skatteverket gjort kan 8000 personer leva som både papperslösa och skattebetalare i Sverige.

Skatteverket har i en granskning hittat tusentals personer som betalar skatt i Sverige som papperslösa. Lagen ska följas men det visar även på behov av regelförenklingar.

Att få jobba i Sverige som icke-medborgare är inte det enklaste, och då har Sverige ändå en av de mer generösa lagstiftningarna i västvärlden. Det går att arbeta som EU-medborgare, och att få arbetstillstånd från tredje land. Processen för ett sådant är lång och komplicerad, varför parallella system uppstår.

Den som kommer som flykting till Sverige kan få ett så kallat samordningsnummer som möjliggör att man kan arbeta och betala skatt under tiden som ens asylansökan prövas. I grunden är det bra, det svenska asylsystemet har många brister och en av dem är den passivitet som många flyktingar tvingats in i. Detta samordningsnummer är dock ingen direkt ersättning för ett personnummer när asylprövningen är över, måste personen antingen lämna landet eller skaffa sig ett nytt arbetstillstånd.

Det skaver att vanliga människor som jobbar, bidrar och betalar skatt, samtidigt inte ska få vistas i landet.

En ny undersökning från Skatteverket visar dock att det finns personer som sökt och fått jobb med sitt samordningsnummer och sedan fortsatt jobba även efter att de fått avslag på sin asylansökan. Personer som inte har tillåtelse att vistas i landet men ändå har ett jobb och betalar skatt. Skatteverket följer inte upp frågan eftersom det inte är deras uppgift att kontrollera att alla som betalar skatt i Sverige har tillåtelse att vistas här. Undersökningen visar att det kan handla om 8000 personer som lever både som papperslösa och skattebetalare i vårt land.

Den frågan man då kanske måste ställa sig efter ett sånt här avslöjande är om det är ett problem och på vilket sätt det i så fall är problematiskt. För givetvis ska vi ha rätt att bestämma vilka personer som ska vara i vårt land och givetvis ska lagen följas. Men det skaver att vanliga människor som jobbar, bidrar och betalar skatt, samtidigt inte ska få vistas i landet. Det visar på bristerna i vårt nuvarande system för arbetskraftsinvandring.

Tillsammans med många fall som varit i medierna om personer som haft tillstånd men sedan brustit på någon liten detalj, som att de fick 100 kronor för lite i lön, sedan ska utvisas. Är det vettigt och rimligt? Tjänar det Sveriges intressen att personer som gör rätt för sig ska ha så svårt att få tillstånd att bo och jobba här? Den som väl fått ett jobb borde på enklare sätt kunna få ersätta sin asylstatus med tillstånd som arbetskraftsinvandrare och vi måste sluta utvisa människor för småfel.

Det svenska mottagandet överbelastades för att det erbjuder för många välfärdsförmåner. Det går inte att kombinera med en relativt fri invandring. Däremot borde det inte vara ett problem att människor bor och jobbar i vårt land, man kan tänka sig ett system som gradvis ger tillgång till välfärdstjänster efter en viss tid av arbete. I vilket fall behöver systemet ses över. Vi måste bli bättre att ta tillvara på människor som vill bidra.

Mer läsning

Annons