Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt salthatet smälta – vägsaltet sprids för din skull

Annons

Borde det finnas en särskilt plats i helvetet reserverad för saltbilarnas förare? Vissa bilister, som år efter år får uppleva hur vägsaltet fräter på fordonen och medför utgifter, tycks anse det.

En saltbil i arbete på hal väg.

Debatten om vägsaltet är inte ny och de kritiska inläggen illustrerar väl det fortsatta motstånd som finns mot saltningen av våra vägar. De så kallade "salthatarna" kan ses som stridbara talespersoner för en opinion som är bred och folklig. Trafikverkets mätningar vittnar om att andelen bilister som är missnöjda med saltet är hög i Norrlandslänen. De moddiga vägarna, men även saltets inverkan på fordonen, gör att många reagerar negativt.

Men att ett fenomen är irriterande betyder inte nödvändigtvis att det bör upphöra. Vissa skulle tvärtom hävda att uttrycket "därom tvista de lärde" inte alls är passande i sammanhanget, eftersom motståndet bottnar i okunskap om saltets nödvändighet.

Möjligen är en sådan slutsats alltför orättvis, men den som sitter bakom ratten och skäller på saltbilen borde åtminstone ställa sig vissa kontrollfrågor innan de arga mejlen skickas iväg. Till exempel om vederbörande verkligen har större kompetens när det gäller halkbekämpning än den nationella expertisen, samt om uteblivna åtgärder verkligen vore att föredra. Några extra biltvättar kanske bör ses som ett billigt pris om olyckor kan förebyggas.

Som Trafikverket konstaterar i en replik till kritikerna finns det flera halkbekämpande åtgärder att välja mellan. Beroende på förhållandena kan insatserna se olika ut, men saltning måste få vara ett av de alternativ som står till buds. "Acceptansen för att låta vägarna vara hala tills vädret ändras är mycket låg", konstaterar myndigheten.

Vägsaltet må väcka irritation, men det fyller faktiskt en livsviktig funktion. Vägarna saltas inte för att jävlas med folk, utan för att trygga säkerheten. Ett människoliv är trots allt mer värdefullt än en bil utan rostskador.

Det är dags att låta salthatet smälta och inta en mer pragmatisk hållning. Se saltbilen som en irriterande räddare som gör en otacksam uppgift för just din skull.

Mer läsning

Annons