Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Nu måste Republikanerna ta Donald Trump i nackskinnet

/
  • USA:s president Donald Trump har det allt svettigare i Vita huset.

Annons

Kaos har präglat Donald Trumps första halvår som USA:s president. Oppositionspartiet Demokraterna har fördömt Trumps agerande sedan länge. Men nu kan inte ens hans eget parti Republikanerna vara nöjda med honom. Partiets främsta valfråga, att upphäva Barack Obamas sjukvårdslag, har presidenten redan misslyckats med två gånger.

Trump gör sig nu successivt av med dem som kunde varit brobyggare mellan hans populistiska republikanska falang och partietablissemanget. Nu senast fick stabschefen Reince Priebus gå. Trump har även avskedat sin vice stabschef, Vita husets talesperson och två kommunikationschefer.

Allvarligast är förstås skandalen om Trumps kontakt med Ryssland under 2016 års presidentvalskampanj, vilken nu utreds och skulle kunna leda till att presidenten avsätts.

Trump verkar inte ha några ambitioner att förändra sitt impopulära beteende, som får USA:s grundare att vända sig i graven. De verkade nämligen för en tydlig maktdelning mellan kongress och presidentämbete. Institutionerna skulle vara oberoende varandra och därmed kunna hålla varandra i schack. Förändringar skulle få ta lång tid, för rättssäkerhetens skull.

Det går inte ihop med Trumps ombytliga beteende. Varför framstår såväl demokrater som republikaner då som handfallna? Skälet är att USA:s grundare inte förutsåg den trend som präglat de senaste 200 åren – att presidenten fått allt mer makt. När presidenten dessutom inte är ansvarig inför kongressen blir maktcentreringen särskilt bekymmersam med en president som Trump. Det amerikanska politiska systemet är inte anpassat efter en statschef som verkar sakna både kunskap om och respekt för maktdelning.

Det finns dock hopp. Allt fler republikaner står upp mot Trump. Det tydligaste exemplet är det faktum att kongressen närmast enhälligt röstade igenom ett förslag om nya sanktioner mot Ryssland. Kongressledamöterna litar inte på att Trump själv kommer att stå upp mot Putin, och visade att kongressen trots allt kan förhindra att presidenten missbrukar sin makt.

Om republikanerna misslyckas med att motverka Trumps populism finns visserligen ett direkt verktyg att ta till: avsättning. Men det politiska kaos som skulle följa då är om möjligt ännu allvarligare än det kaos som nu råder i Vita Huset.

Mer läsning

Annons