Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man kan inte vara både hustru och älskarinna

Alliansens krismöte under torsdagen var inte särskilt förvånande.

Annons
Hon måste bestämma sig för om Moderaterna är en hustru eller älskarinna. I längden går de två rollerna inte ihop.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har efter sitt utspel om samarbete med Sverigedemokraterna varit ansträngande otydlig. Hur Kinberg Batra ser på allianssamarbetet måste besvaras. Hon måste bestämma sig för om Moderaterna är en hustru eller älskarinna. I längden går de två rollerna inte ihop.

Anna Kinberg Batras invit handlar inte om en eventuell berörningsskräck med Sverigedemokraterna, det handlar om Alliansens sammanhållning.

Till Aftonbladet uppger en källa inifrån Moderaterna att planen är att partiet ska göra upp med Sverigedemokraterna i frågor där det saknas "alliansgemenskap" – alltså i frågor där man inom Alliansen inte lyckas göra upp. Om resonemanget förverkligas så skulle det slå ut alliansprojektets styrka och skicka den borgerliga gemenskapen tillbaka till den överlevnadskannibalism som pågick under Bo Lundgrens tid som partiledare.

Det är naturligtvis så att om Moderaterna kan lämna Alliansen i obekväma sakfrågor där en kompromiss upplevs som besvärlig för att istället göra upp med Sverigedemokraterna då kan övriga allianspartier agera likadant och i stället göra upp med Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Värdet av att göra upp i obekväma frågor i riksdagen där partierna inom Alliansen skiljer sig åt faller.

Att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uttalade sig positivt om en uppgörelse med regeringen om migrationspolitiken kom som ett brev på posten. Varför ska Centerpartiet stå upp för en gemensam migrationspolitik tillsammans med Moderaterna – när partierna står långt ifrån varandra – i en tid där Moderaterna själva inte är villiga att stå upp för Alliansen? Det största ansvaret för sammanhållningen inom Alliansen faller naturligt på dess största parti.

Om Kinberg Batras syn på Alliansen handlar om att göra upp i sakfrågor där man har lätt att komma överens, då har hon inte fattat någonting om vad alliansregeringens styrka var. Därmed spräcks också hela den moderata idén om Alliansen som verktyg för att etablera en tydligare blockpolitik gentemot socialdemokratin. Det har funnits mängder med sakfrågor där Centerpartiet, Liberalerna och till viss del Kristdemokraterna hade haft en enklare förhandling med Socialdemokraterna än med Moderaterna. Men den betydelsefulla vikten av borgerlig enighet höll Alliansen ihop.

Anna Kinberg Batras invit handlar inte om en eventuell berörningsskräck med Sverigedemokraterna, det handlar om Alliansens sammanhållning. Situationen visar på ett bristande ledarskap inom Moderaterna. Partiledaren böjer sig inför en intern partiopposition, äventyrar allianssamarbetet och ett kommande regeringsskifte. Om inte de fyra partiledarna litar på varandra och är villiga till uppoffringar, då blir inte en Alliansregering särskilt annorlunda än den röra Socialdemokraterna och Miljöpartiet visar upp i dag.

Moderaterna måste återigen bygga upp en trovärdig roll som oppositionsparti och göra det med ett ledarskap som håller Alliansen samman. Annars är en historisk allians förlorad.

Mer läsning

Annons