Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: Det är fullt fräs i bananregionen Jämtland Härjedalen

Behöver Region Jämtland Härjedalen revisorer? Det bord efullmäktiges ledamöter fundera på. Det finns ingen anledning att betala ut onödigt arvode till en kontrollinstans vars uppdrag och rekommendationer man inte tar på allvar.

Annons

Regionråden Ann-Marie Johansson (S) och Christer Siwertsson borde avgå.

Jag tänker givetvis på det mycket uppseendeväckande i att majoriteten som styr Region Jämtland Härjedalen, Socialdemokraterna och Moderaterna, körde över revisorerna i frågan om ansvarsfrihet. Det blev ansvarsfrihet, med anmärkning.

En revision representerad av samtliga partier var helt enig om frågan. Regionstyrelsen saknar förmåga att styra, leda, följa upp och kontrollera sin verksamhet. Kraftfulla åtgärder har inte satts in och underskottet är endast ett ekorrpink ifrån 200 miljoner kronor. Det egna kapitalet är helt förbrukat och man har tvingats ta nödlån på 40 miljoner kronor från Kommuninvest. Det låter som Grekland under finanskrisen och majoriteten anses fri från ansvar, med anmärkning.

fanns ett intresse av att skydda den politiska koalitionen. Därför gav man varandra ansvarsfrihet trots att den inte förtjänades.

Om regeringen under tre år hade misskött Sveriges ekonomi på samma sätt som i Region Jämtland Härjedalen då hade riksdagen aldrig agerat på det sätt som skett i regionen. Socialdemokrater och moderater hade begripit att institutionernas trovärdighet är viktigare än partipolitiskt taktiserande. Så intelligent var inte Socialdemokraterna och Moderaterna i vårt län. Tyvärr. Det är givetvis både sorgligt och provocerande.

Från majoritetens sida fanns ett intresse av att skydda den politiska koalitionen. Därför gav man varandra ansvarsfrihet trots att den inte förtjänades.

Jag hoppas och tror att flera av majoritetens fullmäktigeledamöter skäms idag. Det borde ni göra.

Sådant här brukar man läsa om i nyhetsrapporteringen från gamla sovjetstater och bananrepubliker. Då skruvar man sig i stolen och skattar sig lycklig över att ingå i den ansvarsfulla svenska demokratin. Kyss Karlsson. Det som har skett är så fruktansvärt introvert, arrogant och ansvarslöst. Jag hoppas och tror att flera av majoritetens fullmäktigeledamöter skäms idag. Det borde ni göra.

Att den mediala bevakningen hanterat det här, under tre år, som en vanlig dag på jobbet, en del av det politiska spelet är också bedrövligt trivialiserande.

Det är som om man tror att kostnader kan kapas med fotfil.

Ingen region eller landsting är så illa skött som Region Jämtland Härjedalen, varken ekonomiskt eller ledarskapsmässigt. Det förtjänar väljarna att veta, annars kan man inte göra ett informerat val september 2018.

Socialdemokraterna och Moderaterna utgör tillsammans en stabil majoritet i fullmäktige. Koalitionen borde ha förmågan att fatta tuffa beslut utan att behöva tjorva sig inför en kommande valrörelse. Trots det har tuffa besparingsbeslut uteblivit. Det är som om man tror att kostnader kan kapas med fotfil.

Det hederliga hade varit ifall regionstyrelsen och regionråden ställde sina platser till förfogande. Nog måste Moderaterna och i synnerlighet Socialdemokraterna, Jämtlands största parti, kunna skrapa fram bättre företrädare än det gäng som precis beviljat varandra ansvarsfrihet.

Nu återstår bara hoppet om ett maktskifte efter nästa val. Om gud vill har oppositionen då presenterat ett trovärdigt ekonomiskt alternativ som väljarna vågar rösta på.

Mer läsning

Annons