Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: Kakan är dömd men ännu inte förlåten

Domen faller hårt över felsteg. Även fel som begåtts tidigare och som man bett om ursäkt för. I Sociala medier finns inget bäst före datum.

Annons

Kakan Hermansson är konstnär, programledare, dj, skribent och författare.

Mediaprofilen och feministen Karin "Kakan" Hermansson är/var en i mängden av uppkäftiga användare på twitter. I veckan fick hon sparken från en reklamkampanj med Volkswagen på grund av omdömeslösa och uppkäftiga inlägg om poliser som publicerades för flera år sedan. Ett av dem så sent som 2011. Det senaste 2014.

Domen sprider sig. Sveriges radio blir ifrågasatt för att Hermansson tidigare arbetat där, TV4 är ifrågasätt eftersom hon har uppdrag där. Hermansson har bett om ursäkt och tagit avstånd från de dumheter hon begått. Trots det står domen fast: Hon är folkets fiende, en klandervärd person.

Den (före detta) moderata tjänstemannen som kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora blir sannolikt inget undantag. Han betedde sig som en idiot och fick sparken. Men kommer han bli förlåten en dag?

I en sorts motreaktion till tjänstemannens avsked har flera borgerliga debattörer delat information som visar att civilminister Shekarabis (S) pressekreterare i sin ungdom (för 10 år sedan) publicerade en manipulerad bild på sin blogg där Fredrik Reinfeldt utmålades som pedofil. Exemplet står som grund för att socialdemokratin delar samma värdegrundsproblematik som Moderaterna. Det har gått 10 år och en liten fjask har vuxit upp. Är vi redo att förlåta nu?

Att be om förlåtelse och att förlåta andra är en process vi lär oss redan som barn. Det handlar om att göra avbön från sina illgärningar och försyndelser, men också om att glömma den andres felsteg och sluta vara kränkt.

Vad är det vi kräver av Kakan Hermansson och andra av nätets huliganer för att kunna gå vidare och förlåta? Är det offer, gottgörelse eller bot? Dessvärre verkar allt mer vara oförlåtligt.

Mer läsning

Annons