Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: Regeringens bud till Centerpartiet måste sockras upp rejält annars faller hela reformen

Centerpartiet är kvar som ensamt parti att förhandla med.

Annons

Under måndagskvällen rapporterade Ekot om att Jämtland inte finns med i regeringens förslag till storregion i Norrland. Beskedet var möjligtvis en nyhet för länets socialdemokrater, att Jämtland Härjedalen får vara kvar som egen region stod klart redan 24 oktober när ÖP intervjuade Anders W Jonsson, centerpartiets förhandlare. Jonsson sa redan då: – Det finns överhuvudtaget ingen majoritet i riksdagen för att tvinga Region Jämtland Härjedalen in ett Norrlandslän.

Återstår att se ifall regeringen kommer lyckas med att sy ihop en proposition om ny regionindelning som kan presenteras till riksdagen under våren. Det finns goda skäl att tvivla. Centerpartiet är kvar som ensamt spelbart parti att förhandla med. Övriga borgerliga partier är antingen handlingsförlamade som en följd av svagt opinionsstöd och vågar inte (KD), eller så säger man oreflekterat nej (L) eller nej med viss reflektion (M).

Om regeringen ska få med sig Centerpartiet då måste erbjudandet sockras upp rejält. Kraven från Centerpartiet är allmänt kända; stoppa kommunsammanslagningar i framtiden och decentralisering av makt ned till regional nivå. Garantier om att inte slå samman kommuner i ett nästa steg bör regeringen kunna infria. Storregioner har varit ett svettigt och besvärligt opinionsprojekt för arbetarrörelsen att hantera och frågan är ifall civilminister Shekarabi (S) har det interna stöd som krävs för att påbörja kommunsammanslagningar. Centerpartiet kommer alltså få igenom det kravet.

Det andra kravet är desto svårare. För Centerpartiet handlar det om att betydande frågor som arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken ska decentraliseras ned till regionerna. Då räcker det inte med att civilministern har ambitioner att efterlikna Oxenstierna. Han måste också ha förmågan att övertyga sina socialdemokratiska ministerkollegor om att släppa makten. Finns viljan?

Mer läsning

Annons