Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: Statsministerns valshow runt om i landet räddar inte landsbygden

Vi glömmer aldrig dagen: 13 september 2013. Dagen då en partiledare för Socialdemokraterna besökte en bondgård. Löfvens val föll på Lovö Prästgård på Drottningholm.

Annons

Det är en vacker och imponerande kravmärkt bondgård. Men det är inte mjölbonden i Norrlands inland som möter låga mjölkpriser på marknaden och ett nedprioriterat landsbygdsprogram. Det är inte familjen som äger ett sågverk där man bekymrat framför köksbordet funderar över hur verksamheten ska gå ihop när kilometerskatten införs. Ska vi börja frakta virke efter älven – igen? Det är inte skogsägaren som slår upp Skogsaktuellt till en kopp kaffe och läser att 2016 var ett rekordår för Skogsstyrelsen eftersom man fått 100 miljoner kronor i förstärkt anslag. Totalt 2618 produktiv skogsmark gick förlorad. Antalet biotopskyddsområden dubblerades mot året innan.

Förra veckan valde Stefan Löfven, nu som statsminister att återigen resa runt i Sverige. Resprogrammet inleddes i Kronoberg, gick vidare till Västra Götaland, Jämtland och Dalarna för att avslutas i Stockholm. Av nyhetsrapporteringen att drömma fick han chans att träffa några riksdagsledamöter (S), kommunalråd (S), till och med SSU fick chansen att ställa några frågor när statsminister höll hov på Folkets hus.

Det är givetvis positivt när en svensk statsminister tar med sig ministären för att resa runt i Sverige och med egna ögon ta del av den verklighet människor lever i. Det hade varit önskvärt om regeringen använde mer av tiden till att lyssna in, i stället för att själv sända ut. Att lyssna in människors vardag kan dock inte göras utan att kejsaren plötsligt står naken. Historiens regionala och sociala klyvning av Sverige är Socialdemokraterna i hög grad skyldiga till genom en politik som har skänkt en gräddfil till storbolagen och varit finansierad genom försvårad organisk tillväxt och entreprenörskap på landsbygden. Hur kan man komma på något så dumt som kilometerskatt och flygskatt, utan att med sunt förnuft förstå dess konsekvenser för de rurala delarna av Sverige? Även i rovdjurspolitiken skiljer sig synen åt. På regeringskansliet vill man värna om rovdjuren, på landsbygden möter man rovdjurspolitikens konsekvenser.

Att Stefan Löfven skippar Almedalsveckan för en valshow på landsbygden räddar möjligtvis sossarnas heder efter regeringssamarbete med Miljöpartiet. Men det räddar inte landsbygden. Om Stefan Löfven menar allvar med sin roadtrip då väntar vi oss en sammanhållningspolitik som motverkar de regionala och sociala klyftorna. En politik som gör att ungdomar i framtiden har ett riktigt jobb att gå till, i stället för att förlora sina drömmar hos Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons