Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mensrevolutionen är inget betydelselöst navelskåderi

/
  • Varför ska inte kvinnokroppen synas i den form mensrevolutionen öppnat upp för?

Vi fastnar i den patriarkala mensfällan menar Expressens Karin Olsson. Hon skriver att en backlash kan drabba den mensrevolution som pågår: Att det svarta hål som håller på att belysas ska fortsätta existera i mörker. Hon kan inte vara mer fel ute.

Annons

Mens, livmodern, kvinnokroppen började återupplivas i populärkulturen med Liv Strömquists sommarprat för två år sedan då de 90 minuterna ägnades åt det blod som färdas genom de flesta livmoderbärares snippor varje månad. Jämtlands popdrottning Annika Norlin ägnade sitt sommarprat åt PMS och PMDS, serietecknare samlades i antologin Kvinnor tecknar bara serier om mens och Youtube-fenomenet Clara Henry ägnade videos och en hel bok om ämnet.

Karin Olsson menar att denna trend kommer slå tillbaka på kvinnorna för att vi, trots nytt ickeanorektiskt fokus, återigen fokuserar på våra kroppar.

Motståndare menar att kvinnokroppen inte ska synas i den form som mensrevolutionen öppnat upp för. Kvinnokroppen ska inte uppmanas att bli älskad. Motståndare menar att det blir kontraproduktivt att fylla på informationsluckor om kvinnokroppen och att belysa olika kvinnokroppar är fel. Att kroppsfokus är fel. De menar till exempel att vi inte ser manliga ölmagar posera under parollen att en man ska vara stolt över sin kropp.

Mäns kroppar och problem har fått ta plats och män kan nu fokusera på annat. De är representerade i olika former överallt och behöver inte ifrågasätta sig själva för att en lik dem redan har befunnit sig på denna plats och vi har hört om dem. Denna bolagsstyrelsestol, i denna testikelvredssmärta eller i denna skotare.

Det är statusfyllt att grotta ner sig i existentiell ångest som Strindberg gjorde, fast nu i podcastform med Alex Schulman och Sigge Eklund. Att närstudera livmodern och dess hormonmotorik har vare sig getts plats eller varit statusfyllt. Det är viktigt att kvinnoproblem blir household och mainstream. Att det är okej att prata om trasiga äggledare eller välfungerande dito som orsakar värk.

Felet är att tjejer i olika former inte syns i traditionell media. Vi kan inte livmoderns anatomi men kan penis alla delar. Vi måste närstudera eller om Karin Olsson så vill; navelskåda och fylla kunskapsluckorna.

Jag tänker inte ge mig förrän det är okej att berätta att hormonerna spelar techno och att livmoderbäraren därmed inte kan jobba. När de utan livmoder, även de, kan beskriva äggstockar och äggledares funktion har vi nått en bit på vägen.

Läs Karin Olssons text här: "Varning för den fiffiga patriarkala mensfällan"

Mer läsning

Annons