Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna kliver fram i skolan

I brist av Liberalerna är det Moderaterna som leder Alliansens förnyelse av utbildningspolitiken. Helgens utspel (DI 9/12) av moderatledaren Anna Kinberg Batra illustrerar en växling i den interna stafetten.

Annons

Jan Björklund (L) har (frivilligt?) lämnat över stafettpinnen till Anna Kinberg Batra (M).

Förslaget är att elever vid starten av varje skolår ska genomgå diagnostiska prov i matematik och svenska. Med hjälp av resultaten från dessa prov vet man sedan vad eleven behöver lära sig under året. Uppföljande och betygssättande prov visar sen ifall utbildningsinsatsen varit lyckad. Det innebär att man i skolan mycket tidigare kan fånga upp ifall en elev ligger efter (eller före!) i sin kunskapsutveckling och rätt insatser kan sättas in mycket tidigare. Det borde också innebära en minskad börda för lärare som med hjälp av diagnostiska prov på ett bättre sätt kan planera sin undervisning.

Argument emot förslaget är förutsebart: Det innebär ytterligare betygsstress och andra kravställande besvärliga pålagor för eleverna.

Det är givetvis en helt orimlig invändning. För det är grymt mot eleverna att inte mäta och fånga upp deras kunskaper.

Prov är bara besvärligt för elever ifall det sätts på en piedestal tack vare oroliga och överbeskyddande föräldrar. Diagnostiska prov som metod för att mäta och dokumentera kunskap bidrar förhoppningsvis till att provet som farligt och främmande fenomen avväpnas känslomässigt, inte hos eleven utan hos föräldrarna.Alternativet är givetvis att eleverna slussas vidare genom utbildningssystemet utan att rätt åtgärder har kommit på plats. Med bristfälliga kunskaper i ämnen som matematik och svenska tar det tillslut stopp. Eleven får gå om en årskurs, eller har senare i livet svårt att klara av sina gymnasiestudier. Studier som är direkt avgörande för om det sen blir en enkel eller osäker framtid på arbetsmarknaden. Det här gäller särskilt i dagens skola där en större andel av eleverna har utländsk bakgrund och därmed sämre förutsättningar att få hjälp med språkinlärningen hemifrån.

Tidigare presenterade Moderaterna också förslag om att man vill införa en extra undervisningstimme om dagen och att undervisningen i matematik ska öka. Det är ett bra förslag eftersom svenska elever har timmar i skolan än vad man har i andra jämförbara länder. Tråkigt nog vågar Moderaterna inte ifrågasätta varför svenska elever ska ha så långa skollov. Där har vi en riktig tjuv av värdefull undervisningstid. Frågan är bara vilket utrymme Liberalerna har att profilera sig i en kommande valrörelse, nu när Moderaterna har en mycket bättre utbildningspolitik.

Mer läsning

Annons