Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kommer Miljöpartiet till sak?

/
  • Miljöminister Andreas Carlgren vill att Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand talar klartext om hur målen ska uppnås.

EU-valet kommer att handla mer om sak och desto mindre om partitillhörighet. Desto viktigare blir det för partierna att vara tydligare i sak. Den inhemska miljödebatten skulle också vinna på det.

Annons

Klimatet utkristalliseras till en av de allra viktigaste frågorna inför parlamentsvalet. Och varför inte. Är det någonstans ett internationellt samarbete verkligen ska göra nytta är det ju i en så i hög grad internationell fråga.

Miljöpartiet håller garden högt i miljöfrågorna, även om tilltron till själva EU är tämligen nyvunnen.

(C) genskjuter dock retoriken i och med Miljöpartiets pågående kongress i Skövde. I Expressen avfärdade han i går mycket av partiets miljöpolitik som otillräckligt snicksnack.

Som exempel tar han bland annat upp att Sverige, under miljöpartiets tidigare period som Socialdemokraternas partner, var sämst i Europa på att utveckla vindkraften, att betydligt större utsläpp än nu tilläts från industrin och att miljömålet för skyddsvärd skog då låg långt bort i periferin.

Målen inom Miljöpartiet är högt ställda, men sällan uppfyllda. Det är grundproblemet. Carlgren har därför fog för sin skarpa kritik. Med andra arbetssätt har Alliansen kommit mycket längre på kortare tid på dessa punkter, men även med strandskyddet.

Miljöpartiets löften och praktisk leverans karaktäriserade det förra samarbetet med Socialdemokraterna. Inga tecken finns på att det glappet krympt, trots att den rödgröna alliansen nu säger sig stå mer enad inför 2010.

För när Miljöpartiet vill att Sveriges utsläpp minskar med 80 procent till 2020, finns i alla fall ingen konkretion på hur det ska gå till. Det är inte utan att man undrar hur den mer industrinära S-rörelsen ställer sig till det. Och visst har väl väljarna rätt att veta?

Den svenska miljödebatten skulle bli betydligt mer intressant om oppositionen skulle presentera hur målen praktiskt ska nås.

skulle då vara:

Ett: Det skulle med ens bli synbart hur långt ifrån varandra oppositionspartierna egentligen är. Det vore schysst mot väljarna att lägga korten på bordet.

Två: Skulle de kunna enas åtminstone om någon del i det praktiska utförandet av klimatpolitiken, skulle det ändå bli en blåslampa på Alliansen att hålla miljögarden högt.

För även om regeringen, vilket Carlgren påpekar, har gjort en hel del under mandatperioden så återstår mycket annat. Klargörande i uranfrågan och hur bränsleomställningen på bilburna landsbygden ska ske, är två exempel som ligger vårt län nära och där regeringen bör bli desto tydligare i sak.

Mer läsning

Annons