Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När spelteorierna tar över blir leken vem tar vem så tröttsam

Det finns en feber i västerländsk politik just nu. Präglad av stress; som kommer från populistiska rörelser, digital och medial snabbhet och omedelbar behovstillfredsställe. Febern piskas upp av krafter som vill höja temperaturen.

Annons

Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) besöker Engelska skolan i Gottsunda i Uppsala.

Politiker i många partier dras med. Slängar som sårar och långa diskussionstrådar i sociala medier. Den senaste tiden har debatten stegrats av att Moderaterna först gick ut och sade att de ville se en gemensam Alliansbudget fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna.

När Ekot hårdvinklade ett uttalande av gruppledaren Anders W Jonsson (C) om att M:s vilja att förhandla med SD i utskotten inte var aktuellt för C skenade det iväg ytterligare. För en del i det borgerliga lägret är regeringen Löfven en så stor klåda att det måste rivas bort omedelbart, utan att veta vilket plåster man ska lägga på.

Och det är här vi har den egentliga inomborgerliga konflikten, mellan rivare (och det fixar sig sedan) och långsiktiga byggare.

Läs mer: När partiledarskapet för tankarna till drivved

Ska man hårddra det spelar opinionsläget in var man befinner sig på skalan. Moderaterna som sackar och Kristdemokraterna som krisar tillhör "rivarna" medan Centerpartiet som frodas och Liberalerna som i alla fall ligger rätt stabilt ser det långsiktiga. Det perspektivet illustreras av riksdagsledamoten Johan Hedin (C) som skriver på sin Facebooksida:

"Att fälla budgeten skulle vara skönt och det retoriska läget säkerligen mer tacksamt, men när jag frågar mig själv om det är att göra kortsiktiga poäng och vinna inflytande nu, innan vi ens är färdiga med att ta fram en ny gemensam allianspolitik, eller om det är att bygga långsiktigt förtroende för en reformpolitik som löser verkliga och allvarliga problem på t ex arbets- och bostadsmarknaderna blir valet faktiskt inte så svårt.

Jag vill att vi ska regera och att vi ska regera tillsammans i Alliansen, men vi ska ju göra det för att vi vill förändra på riktigt, inte för regerandets egna skull..."

Johan Hedin (C)

Vill Alliansen vinna valet 2018 behöver berättelsen om Sverige återerövras och den upplevda tryggheten för medborgarna behöver säkras. Polis, försvar, gröna skatteväxlingar, liberaliserad bostadsmarknad och en öppnare arbetsmarknad måste få sitt allianssvar i en förpackning som medborgarna kan förstå och känna förtroende för.

Det borde Alliansen ägna sig åt, inte den tröttsamma leken vem tar vem inför en uppskruvad mediebevakning.

Läs mer: Fälla regeringen ingen quick fix för Moderaternas svaga oppositionsroll

Låt oss gå till valurnorna 2018 och fälla våra röster. Finns det sedan inte stöd för en Alliansregering, låt då regeringsfrågan prövas med den öppenhet som läget då kräver.

Det skulle kunna bli S-M eller S-L-C-MP eller rent av minoritetsregeringar för M eller C/L.

Innan vi är där kan inte heller behovet av en samlingsregering uteslutas på grund av världsläget. Att slita strupar sönder och samman på varandra just nu gynnar inga samhällsbyggarkrafter.

Låt oss prata politikens innehåll istället för spelteorier.

Mer läsning

Annons