Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, nej, nej Ylva Johansson!

/
  • Regeringen begår ett stort misstag om man hoppas på arbetsmarknadens parter framför lagstiftning.

Regeringen riskerar att begå ett stort misstag om man litar för mycket på arbetsmarknadens parter. Ett förtroende som kan kosta Socialdemokraterna valsegern 2018.

Annons

I torsdagens DN Debatt lanserade Anna Kinberg Batra moderaternas förslag på en ny tidsbegränsad anställningsform, förstajobbet-anställning för att bryta utanförskapet. Förslaget är besläktat med det yrkesintroduktionsavtal som Reinfeldts regering förde fram. Skillnaden är att försvårande och tidsödande moment som utbildning är utflyttat från arbetsgivarens ansvar till Arbetsförmedlingen och den kommunala vuxenutbildningen. Företag som inte har kollektivavtal kan också nyttja den nya anställningsformen - vilket öppnar dörren för småföretag som står för tre av fyra jobb.

Det innebär att Moderaterna har lärt sig en läxa. Förstajobbet-anställningen är egentligen detsamma som yrkesintroduktionsavtalet fast utan avskräckande krångel. Rätt implementerad i lagstiftningen och den nya anställningsreformen kan ge många ungdomar en start på vuxenlivet, jobb och ansvartagande. Fast först måste regeringen backa upp förslaget – annars måste en stor grupp människor vänta till efter nästa val.

– Jag är inte alls säker på att det krävs att man gör lagändringar för att göra detta som en ny anställningsform, utan man kan nog komma fram andra vägar svarar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i en kommentar.

Därmed antyder arbetsmarknadsministern att frågan kan komma att avgöras efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Men att hoppas på en stor uppgörelse mellan regering, fack och arbetsgivare vore ett stort misstag. Anders Borg försökte under jobbpakten. Det blev 250 möten med fackliga organisationer utan givande resultat. I en artikel efter valet beskriver den forna finansministern det som ett av skälen till att Alliansen förlorade valet.

En uppgörelse med arbetsmarknadens parter är alldeles för krångligt och tar för stor tid i anspråk. Slutresultatet blev en reformagenda som var alldeles för svag.

Det här borde arbetsmarknadsministern känna till. Uttalandet får i stället ses ur ljuset av att hon vill undvika en debatt eller en uppgörelse om nya anställningsformer i riksdagen. På så sätt slipper hon hantera bångstyriga Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Samtidigt förminskar hon Anna Kinberg Batras möjlighet att bedriva en aktiv moderat oppositionspolitik.

Men Sverige behöver inte mer politiskt rävspel. I stället borde Socialdemokraterna stålstätta sig inför en relationskris med de rödgröna partierna och göra upp med Alliansen om den nya anställningsformen.

Mer läsning

Annons