Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nominerad till nytt pris: ÖP är bäst på landsbygd i Sverige

ÖP:s ledarsida är en av Sveriges mest engagerande ledarsidor när det kommer till landsbygdsfrågor. Ledarsidan är en av finalisterna när Idagora delar ut priser till landets borgerliga ledarsidor i Almedalen. Och det för andra året i rad.

Annons

Så här illustrerades en av många landsbygdsledartexter från Marcus Persson. Just denna handlade om vad som  behöver förändras i skogspolitiken.

"Det är fantastiskt att de frågor och perspektiv som ÖP lyfter får genomslag även nationellt", säger semestrande politiske redaktören Marcus Persson.

Marcus Persson är borta från spalterna i ÖP medan kandidaturen för Centerpartiets riksdagslista i valet 2018 pågår. Men kvittot från Idagora, som korar finalister och segrare på mätbar data i sociala interaktioner, betyder också att ledarsidans profilering gått hem. Både i år, och i fjol då ÖP inte bara nominerades utan också vann priset. Tidningen är alltså titelförsvarare.

"Att få vinna priset två år i rad vore stort. ÖP:s ledarsida står på den jämtländska landsbygdens sida. Vi har tagit stark ställning i regionfrågan som stoppades, för äganderätten hos skogsägare och mot skadliga skatter som kilometerskatt och flygskatt. Det är en politik som utarmar Jämtland och drar Sverige isär", förklarar Marcus Persson.

En av de andra finalisterna i kategorin är Hela Hälsingland, vilket är ÖP:s tillförordnade politiske redaktörs normala hemadress.

"Det kommer att vara en konstig känsla att stå och tävla mot sig själv där i Almedalen", säger Patrik Oksanen.

"Framför allt vore det ju väldigt förargligt om någon annan redaktion knep priset, får jag välja hoppas jag att ÖP tar hem det eftersom Hela Hälsingland har fler chanser att få priser."

Hela Hälsingland är också nominerad i kategorierna välfärd, extremism & populism, försvar & utrikes samt det totala priset för mest engagerande lokala ledarredaktion, vilket man vann i fjol. Samtidigt är Hela Hälsinglands nomineringar något som är ett kvalitetskvitto för ÖP:s ledarsida eftersom sidorna görs i nära samarbete mellan de två C-märkta redaktörerna i MittMedia.

"Nu mäter ju Idagora det digitala engagemanget, men många av texterna som är underlag för finalplatserna för HelaHälsingland har också gått att läsa på ÖP:s ledarsida i print, det gäller framför allt texterna om landsbygd, extremism & populism samt försvar & utrikes", säger Patrik Oksanen.

Patrik Oksanen

Priserna till årets mest engagerande ledarredaktioner delas ut hos Region Västerbotten kl 20:00 på Novgorodgränd i Visby tisdagen 4:e juli under Almedalsveckan, och evenemanget är öppet utan föranmälan. Men innan dess lovar Patrik Oksanen läsvärda ledartexter.

"Jag jobbar nu med att få till torsdagsledarsida så att den blir riktigt läsvärd med en liten nyhet. Tror det kan bli en nationell snackis på temat extremism."

Därefter bär det av till Almedalen för flera webbsända paneldebatter och samtal för ÖP:s tf politiske redaktör Patrik Oksanen.

"Men han får allt se till att vinna med sig priset hem till ÖP, tomhänt får han inte komma tillbaka från Gotland", skrattar Marcus Persson.

Vi tackar er läsare för förtroendet och hoppas att vi kommer fortsätta att engagera er!

Läs mer om evenemanget hos Idagora

Saxat ur programmet från Region Västerbotten:

Ledarsidornas framtida roll och hela Sveriges opinion

Panel och prisutdelning årets opinionsbildare och Almedalens bästa Stockholmsperspektiv Talare: Henrik Sundbom, redaktör, Idagora, Thomas Hartman, chef, Kommunikation och externa relationer, Region Västerbotten, med flera

Arrangör: Idagora och Region Västerbotten

Plats: Novgorodgränd 1 Tid: 20.00-21.00 - därefter bjuds det på politisk allsång kl 21.00-23.00

Mer läsning

Annons