Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behövs jävlar anamma

/

Det behövs mer jävlar anamma i Östersund. Som efter garnisonsnedläggningen när krafttag togs för sysselsättningen.
I lågkonjunktur måste stad och län lyfta sig på nytt. Inte minst efter Aditros varsel i går krävs samling. 246 jobb snyts inte fram i en handvändning.

Annons

Östersunds kommundirektör Bengt Marsh myntade i måndags begreppet om mer jävlar anamma för att klara lågkonjunktur och skapande av tillväxt. Tillsammans med drygt 50 andra länsföretagare, politiker, tjänstemän och myndighetsfolk, pratade han framtid i regi Svenskt Näringsliv.

vad som väntade bakom hörnet. Att kund- och supportföretaget Aditro bara timmar efteråt skulle lägga ett jättevarsel omfattande 246 av 400 anställda.

Östersunds kommun är redan hårt prövad efter Flextronics stängning. Nu måste fler problem hanteras. Dessutom handlar det i Aditros fall om unga medarbetare. För många utgör supportföretaget ett viktigt steg in på arbetsmarknaden. En redan hög ungdomsarbetslöshet är naturligtvis inte vad Östersund behöver.

för Aditro ändå utgöra ett andra startskott. En fortsättning på garnisonsnedläggningens kraftsamling, där alla samhällskrafter samverkade i positiv anda. Men visionerna får inte ta år att fundera ut. Här krävs snabba puckar och informella samtal. Dessutom: Någon måste hålla i taktpinnen och leda alltihop.

Och låt det bara inte stanna vid snacket från i måndags. Med Aditros konkreta bekymmer accentueras allvaret. Det fattas både fler nya företag, inflyttare, inspiratörer som kan lyfta befintliga företag till expansion och ökat självförtroende bland oss som bor här. Vi kan mer än vi anar.

Redan finns ett färskt tillväxtavtal för Östersunds kommun, men det måste bli mer än en folder.

tyckte flera i måndags. Tänk om det blir kontentan. Drivkraften som marknadsför Östersund och Jämtlands län nationellt och åtminstone delvis kan lösa ett garanterat akut arbetskraftsproblem när lågkonjunkturen viker.

Flytta hit till oss – vi behöver Er och kan erbjuda världens bästa boendemiljö, är en möjlig devis. För det behövs många och attraktiva bostäder. Där står Östersund äntligen i startblocken, vilket i sig känns upplyftande efter år av försyndelser.

Mer läsning

Annons