Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste de liberala partierna sätta Moderaterna på plats

Annons

Torsdagens utspel från Moderaterna, om att regeringen borde fällas med hjälp av SD, stank oansvarighet och partiegoism lång väg. Som bortblåst tycks det förtroliga samarbetsklimatet vara och frågetecknen kring Moderaternas pålitlighet och ideologiska kompass växer sig allt större.

Vad är Anna Kinberg Batras tidigare så hårda ord om SD egentligen värda i dag? När är hon uppriktig och när uttalar hon repliker – som snart kan låta helt annorlunda? Frågorna hopar sig.

Alliansens partiledare står inför en prövning.

Personligen undrar jag hur mycket skit som Liberalerna och Centerpartiet är beredda att ta från de så kallade alliansvännerna. Är det inte dags att sätta Moderaterna och KD på plats, och att värna både sin egen integritet och sin självrespekt som liberala partier? Ska man bara ta emot dolkstöten i ryggen inför öppen ridå och sedan låtsas som att det var en vänskaplig ryggdunkning?

Vi trivs så bra tillsammans. Här finns ingenting att se. Fram med badtunnan!

Allt talar för att alliansprojektet i någon mening kommer att bestå fram till valet, men sprickan mellan konservativa och liberaler, och mellan idépartier och det stora maktpartiet, är redan synlig. Varför då inte öppet visa var gränsen går. Om M, som är det parti som har gagnats mest av alliansprojektet, är på glid och dessutom inte respekterar de liberala krafterna, varför skulle då L och C känna sig bundna av lojalitetsband till moderater som inte förtjänar den omtanken?

Frågan om SD är inte en fråga av samma karaktär som 3:12-reglerna eller avdragsnivåer av olika slag. Den är större, mer betydelsefull och mer ödesmättad. Liberalerna får helt enkelt inte svika på den punkten. L och C inser bevisligen detta, och det är bra, men ett mer kraftfullt agerande vore kanske på sin plats.

Det liberala partierna skulle – med försynta små markeringar och signaler – kunna spela ut Moderaterna och Socialdemokraterna mot varandra. Och det alternativ som ser till att sköta renhållningsarbetet, och som i övrigt visar sig förtjäna att ha liberala koalitionspartners, skulle sedan få det efter valet 2018. L och C skulle förmodligen kunna sätta en hög prislapp, eftersom S kommer att förstå vad som står på spel.

Jag inser de invändningar som kommer att resas mot ett sådant förslag, men idén bör åtminstone övervägas. Det är nog långt fler än jag som har fått nog och som längtar efter liberaler som orkar vara mer liberala och mindre borgerliga.

Mer läsning

Annons