Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter i Uppdrag Granskning innebär att det är hög tid att sparka generaldirektören

Skatteverket säger sig ha en vision om ett samhälle där alla vill göra rätt för sig. Samtidigt präglas verkets ledarskap av en stil som för tankarna mer till en envåldshärskare än en statlig tjänsteman

Annons

När vision och verklighet kolliderar.

Generaldirektör Ingemar Hansson har de två senaste åren trampat fel gång på gång. Nedläggningsförsöket av Skattekontoret i Hudiksvall och på andra orter skedde i öppen trots mot politisk styrning. Ingen generaldirektör har kallats oftare till riksdagsutskott för frågor än Hansson. Till sist fick statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi sätta ned foten.

Och ovanpå detta finns historien som SVT Uppdrag Granskning avslöjade om att Skatteverkets ledning varnat sin polare förre kabinettssekreteraren Frank Belfrage. Belfrage fanns med på UG:s lista över svenskar som valt att ta upp dolda förmögenheter för beskattning när risken att åka dit ökat.

Läs mer: Nu räcker inte ens vänskapen med Magdalena Andersson för att rädda Skatteverkets ledning

Ledarsidan har i förväg fått se onsdagens reportage som sänds i SVT1 kl 20:00 där nya uppgifter presenteras och som visar att Ingemar Hansson varit direkt inblandad i mörkläggning. Dessutom har Hansson själv tagit beslut att inte lämna ut sin e-post. Underlaget i reportaget kommer efter att Kammarrätten kört över Skatteverket i vilket material som är offentligt.

Därmed har SVT:s Sven Bergman och Joachim Dyfvermark fått tillgång till medarbetares berättelser om hur ledningen för Skatteverket försökt mörka. Som att inte lämna ut telefonloggen som visade samtalet till Frank Belfrage och att Ingemar Hansson själv fattade beslut om att inte lämna ut mejl som visade hans privata relation till Belfrage.

Skatteverket har också försökt gömma undan den externa utredning som insynsrådet krävde. Trafikverkets internrevision fick uppdraget. Men Trafikverkets utredare raderade material som utskrifter med vittnen i utredningen, samtidigt som Skatteverket klassade sina kopior som internt arbetsmaterial för att slippa lämna ut uppgifterna som visade hur Hansson agerat.

Det var just den finten som Kammarrätten underkände och som Skatteverket till sist tvingades lämna ut.

Bilden som blir tydlig i Uppdrag Granskning är hur generaldirektören Ingemar Hansson systematiskt frångår offentlighetsprincipen samtidigt som tryckfrihetsförordningen fyller 250 år med högtidstal.

Läs mer: Regeringens chockbesked, generaldirektören som vilseför riksdagen får fortsätta till 2018

Vad Ingemar Hansson själv säger om uppgifterna får vi inte veta. Hansson vägrar konsekvent att ställa upp på intervju med SVT:s Uppdrag Granskning.Att Skatteverkets generaldirektör så öppet bryter mot lagstiftningen för att skydda sina privata vänner är provocerande. Ännu mer provocerande är att den förre statssekreteraren till finansminister Anders Borg (M) har fortsatt förtroende hos den socialdemokratiska regeringen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har trots alla skandaler visat ett orubbligt förtroende för sin förra chef. Frågan som man måste börja ställa sig är varför. Vad gör att finansministerns tålamod är oändligt?

Fast Sverige är inte större än att Hansson när han fick jobbet som generaldirektör på Skatteverket 2010 redan hade en överdirektör på plats som hette Magdalena Andersson. Hansson närmaste medarbetare då är i dag hans närmaste chef. Finansminister Magdalena Andersson (S) har trots alla skandaler visat ett orubbligt förtroende för sin förra chef.

Frågan som man måste börja ställa sig är varför. Vad gör att finansministerns tålamod är oändligt?

För att återställa Skatteverkets förtroende hos personalen så väl som hos allmänheten behöver Ingemar Hansson lämna sitt uppdrag omedelbart.

Om inte regeringen förstår det behöver Skatteutskottet i riksdagen klargöra det senast i samband när Hansson återigen är kallad till riksdagen den 16:e februari för att ännu en gång förklara sig kring hur man jobbar med att minska koncentrationen till storstäderna. Då behöver även etikfrågorna ställas.

Igen.

Läs mer: Tredje utfrågningen i riksdagen av obstruerande Skatteverkschef

Skatteverkets generaldirektör Ingmar Hansson

Tillägg: Ledarsidan har sedan länge krävt Ingemar Hanssons avgång för hanteringen av nedläggning av Skattekontoren. Så här skrev vi 15:e april 2015:

Politisk lyhördhet sägs inte ha inte ha varit Hanssons signum, vilket i grunden är en god förvaltningstradition i ett land där ministerstyre är en styggelse. Men när Hansson efter riksdagsdebatt och korsförhör i skatteutskottet i tisdags trots allt vidhåller att nedläggning av skattekontoren i Hudiksvall, Lycksele, Ludvika och sex andra orter är en bra idé och försvarar det med att Skatteverket visst tar regionalpolitisk hänsyn så är det inte bara tondövhet utan antingen dumhet eller ren obstruktion mot givna instruktioner.

Mer läsning

Annons