Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: 1000 sårade sedan årsskiftet ger allvarsam insikt om priset för framtidsdröm

Dagliga brott mot vapenvilan. Över 1000 sårade sedan årsskiftet. Omkring 160 stupade, och då är de som avlidit på sjukhus senare inte inräknade, berättar Dmitro Khristoforov från ukrainska försvarsdepartementet inne i den stora salen på Handelsmännens klubb i Vilnius.

Annons

Blommor vid bilder av stupade soldater i Ukraina.

Det är Litauens försvarsdepartement, EU:s utrikesservice med flera partners som bjudit in till expertkonferens om säkerhet i det östliga partnerskapet. På agendan fanns att diskutera utmaningar och möjligheter att stärka samarbeten för att öka samhällenas resiliens mot framför allt rysk påverkan. Påverkan, där metoden är allt från vapenmakt till korruption, propaganda, energipåtryckningar och subversiv verksamhet. Större tydlighet att Europa står upp för sina värderingar efterlystes.

Och berättelserna om verkligheten i frontlinjen mellan Ryssland och väst handlar också om att höra om drömmarna om Europa och dess värderingar. Lag före makt. Individernas fri- och rättigheter. Marknadsekonomi. Ingen korruption. Fri rörlighet.

På andra sidan konfliktlinjen, Russkij Mir. Ett samhällssystem präglat av korruption, att makt går före rätt och tron på den starkes rätt. Allt dikterat från Kreml. I det ryska synsättet ska små stater underordna sig de stora. I Europa kolliderar detta med uppfattningen att stater har rätt välja själva. Där små stater inte ska underordna sig den stora.

Och i konfliktlinjen ligger partnerskapsländerna. Dessa kan delas upp i två läger. De tre som kommit längst på resan mot väst, men där Ryssland skapat olika typer av frusna konflikter som gör att ländernas regeringar inte kontrollerar det egna territorier, är Ukraina, Georgien och Moldavien. En annan ukrainare påpekar under en middag att man på allvar visar att landet vill tillhöra den västliga gemenskapen. ”Det är något vi är beredda att dör för, och det gör vi också.”.

Det är inte så konstigt att Ukraina gjort tummen ned för det senaste utspelet från Moskva, att fredsbevarande trupp sätts in . Ukraina är inte emot själva idén utan vill se obereoende fredsstyrkor som tar kontroll över hela gränsen. Ryssland däremot vill se fredsbeverare bara längs gränsen. Det skulle permanenta den frusna konflikten samtidigt som Ryssland som aggressiv part skulle manövrera sig i någon slags ställning där man inte behöver ta ansvar för sin krigföring.

I Armenien, Azerbajdzjan och Vitryssland är Moskvas närvaro så mycket större och rörelserna mot västliga värderingar mycket försiktigare. Men hos deltagarna i Vilnius finns ändå hopp om att de små stegen ska leda till en bättre morgondag. För att det ska ske måste EU ha moraliskt ledarskap så väl som att vara tålmodigt framtidsinriktat. Här är det upp till bevis, för länderna i Östliga partnerskapet behöver stöd, men framför allt behöver de fortsatt hopp.

Debaltseve erövrades av ryska styrkor i februari 2015.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons