Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Äntligen tog M det efterlängtade försvarssteget

Moderaterna gör just det som ledarsidan efterlyst. Släpper de små stegen och tar nu sikte på en försvarsbudget på två procent av BNP.

Annons

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) och försvarspolitiske talespersonen Hans Wallmark håller pressträff om Moderaternas prioriteringar för försvaret och säkerheten inför partiets arbetsstämma i oktober.

Även om dagens besked inte når ända fram så är beskedet att Moderaterna till oktoberstämman ”söka stöd för förslaget att Sveriges försvarsutgifter ska närma sig två procent av BNP” ett välkommet perspektivskifte. Natos medlemsländer har en målsättning att nå två procent av BNP till 2024.

Läs mer: Nu måste Alliansen lägga in 2% till försvaret i valmanifestet

Om Sverige, som inte är en Natomedlem men som samarbetar nära med Nato och delar EU-medlemskap med en rad Natoländer, vill stärka sin säkerhetspolitiska trovärdighet borde Moderatstämman gå längre och slå fast att Moderaternas mål är att få in målet 2 procent till 2024 i Alliansens valmanifest.

Men onsdagens pressträff är ändå viktiga steg framåt. Slut är pratet om någon miljard hit eller dit nästa år. Istället lyfts blicken mot den första fjälltopp svensk försvarspolitik har att bestiga som deletapp att bygga ett modernt och hållbart nationellt försvar för 2000-talet.

Som försvarspolitiske talespersonen Hans Wallmark efterlyste på presskonferensen behöver Sverige en djupgående diskussion om hur det svenska försvaret ska se ut på sikt. Den frågan kan varken hanteras före eller efter att man löst penningfrågan, utan måste ske parallellt.

Läs mer: Sluta dutta, ge ÖB en check på 40 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons