Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Baltiska alvers överlevnadskamp mot trollen i nätskogarna

Jag träffade för en tid sedan en alv, en baltisk alv. Det var en välklädd man i 40-årsåldern med skägg. Men villkoret för att få göra intervjun var anonymitet. Kommer hans namn ut så finns det risk att trollen kan leta upp honom och hämnas på honom.

Annons

Stentrollsfigurer från Sagan om Ringen-världen under Comic Con i San Diego 2015. Huruvida det föreligger ett släktskap med nättrollen kan diskuteras...

Mötet skedde inte i Tolkiens värld bland dvärgar, hober, orcher och trollkarlar utan i Prag på Stratcom Summit i maj, som ordnades av den tjeckiska tankesmedjan European Values. Historien om alverna bortom sagan börjar i Litauen 2014 när några vänner började inse att man var utsatt för ett informationskrig från Ryssland.

Läs mer: 26 ryska förfalskningar avslöjade i Sverige

Nyhetssajters kommentarsfält bestod till 80 procent av Kremls budskap i negativt tonfall, men när vännerna pratade med sina vänner kunde de snabbt konstatera att det här på inget vis avspeglade befolkningens uppfattning.

"Vi kände att vi vill göra något. Vi vill ge läsarna fakta och visa upp lögnerna och propagandan."

Och när man skapade en nätgrupp för att möta propagandan så behövde den heta någonting. Och den som kom på namnet var just alven som står lutad över bordet i hallen på tjeckiska inrikesministeriet. Och med facit i hand kan det tyckas vara banalt självklart: Vilka bekämpar troll, om inte alver!

Idag har allt fler spontant tagit på sig kampen mot propagandan i Litauen. Det innebär att det nu inte längre är gruppen av nätalver behöver reagera på det som sägs.

Istället kan alverna ägna sig åt open source-analys om vad Ryssland företar sig. Även om det kan tyckas vara lekfullt att kalla sig för alv så är frågan gravallvarlig för Litauen. Det är ingen lek. Det är inget lajv. Det är ingen saga.

Läs mer: RT + AB Kultur = sant

Den ryska propagandan uppfattas av litauerna som ett sätt att försöka bana vägen för en återerövring av landet. Få har varit tuffare i att prata klartext än just Litauens president Dalia Grybauskaitė. För övrigt innehavare av ett svart bälte i karate, och nej det är ingen saga utan verklighet.

Den ryska propagandan återkommer gång på gång om upp hur eländigt allt är i Litauen, jämfört med Ryssland. Men det är en propagandalögn som har svårt att få fäste eftersom litauerna inte behöver åka långt för att se verkligheten i den ryska exklaven Kaliningrad. Tidigare Stockholmsambassadören Eitvydas Bajarûnas har idag ansvaret för hybridkrigsfrågor vid det litauiska utrikesdepartementet.

Och när han talar från scenen i Prag är det sedvanlig litauisk klartext:

"Vad Ryssland gör i Baltikum idag är samma sak som de gjort tidigare i historien."

Litauen och de andra baltiska staterna dukade under 1940 under det som idag skulle ha kallats för hybridkrig där sovjetstatens hela verktygslåda med aktiva åtgärder, propaganda, infiltration, utpressning och massivt militärt hot ledde till ockupation.

Skogsbrödernas gerillakrig mot övermakten pågick i större skala ända in på 50-talet. Återställd självständighet skulle dröja ett halvsekel.

"Vi har 350 000 ryska soldater, varav 35 000 i Kaliningrad, runt omkring oss. Ryssland kan inleda krig mot Baltikum inom 24 timmar utan att tillföra några resurser".

Eitvydas Bajarûnas pekar sedan på att det ska jämföras med en roterande bataljon från Nato i vart och ett av de baltiska länderna.

"Kreml vill påverka vår befolkning, de vill föra in kaos och oreda i våra huvuden genom att skapa en atmosfär av att fakta är det samma som åsikt."

Läs mer: Glöm inte Baltikums moderna Askungesaga

Att möta den komplicerade verktygslådan av hot, som utnyttjar våra samhällens styrkor öppenhet och globalisering mot oss, handlar också om att bygga motståndskraft menar Eitvydas Bajarûnas.

Motståndskraften behövs inte bara när det gäller den nätbaserade propagandan. Påverkan har många metoder och Kreml har en stundtals mycket framgångsrik historia inom området.

Inte heller kan staten ensamt skapa den resiliens som behövs. Ett land är illa ute om civilsamhället och medborgare inte förstår vad som sker och varför.

Svaret behöver vara att man står upp för varandra och visar att man inte är rädd. Medborgaranda alltså.

Den baltiska alven konstaterar att just medborgarandan har varit god när det gäller att möta trollen i Litauen.

"I Litauen var vi förberedda sedan tidigare. Vi visste hur vi skulle känna igen propagandan. Och sedan behövde vi jobba hårt och argumentera. Vi ville göra något bra för vårt land. Nu har det till och med blivit trendigt att kalla sig själv för alv."

När blir det trendigt att vara alv i Sveriges nättrollskogar?

Läs mer: Resa över hav ger perspektiv på aldrig mer ensam

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons