Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Den västerländska oron tog Donald Trump till Vita huset

Artikel 4 av 5
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Det går ett spöke genom världen. Populismens, nationalismens och orons spöke. Ett spöke som lever på rädsla, men också på till­kortakommanden från västvärldens politiker att möta oron och lösa medborgarnas problem, verkliga eller upplevda.

Annons

Historiska förstasidor fotograferas i Washington. (AP Photo/Susan Walsh)

Det handlar om en polarisering mellan generationer. De äldre känner inte igen sig i en digitaliserad, globaliserad, urbaniserad och migrerad värld. De yngre bejakar den. Många män känner sig frustrerade, till skillnad från kvinnorna. Majoritetssamhället upplever sig åsidosatt på minoriteternas bekostnad. Periferin känner sig bortglömd av staden.

Lyssna på Podd72: Trump vann, kommer vintern?

En förvisso förenklad uppräkning som kan fortsätta, men mönstret går igen. Både i Storbritannien i samband med Brexit och nu i presidentvalet i USA där Donald Trump flyttar in i Vita huset. Det är en valseger som ytterst är framburen av vita arbetare i de delstater som tidigare varit kända som "tillverkningsbältet", men vars utkonkurrerade industrier gör att namnet "rostbältet"* används idag.

Tidigare har vi sett samma sak hända i Ungern och Polen. Nästa år kan det ske i Frankrike och 2018 i Sve­rige. I denna vågs svall kliver också en nygammal häst fram i manegen.

Det är den rena högerextremismen som får sin näring av radikaliseringen. ”Alt right” med inslag av antisemitism och nazism finns i Trumps rörelse medan den ungerska Orban-regeringen pressas på den yttersta högerkanten av Jobbik, ett nyfascistiskt parti som hämtar sin inspiration från Pilkorsarna på 40-talet.

Det innebär en brutalisering av det politiska samtalsklimatet och en attack på samhällsbärande institutioner. Hur dessa kommer att stå sig i USA under Donald Trumps presidentskap återstår att se. Men det är direkt oroande att presidentskapet inleds med republikansk majoritet i kongress och senat med möjligeten att tillsätta kompromisslösa domare till Högsta Domstolen.

Läs mer: Svenska regeringen är inte förberedd på Trump

Men att försöka skambelägga de väljare som gjort sina röster hörda och valt en kandidat som gjort attacker till sitt signum, tillsammans med fritt förhållningssätt till fakta och sanning, är kontraproduktivt. Den erfarenheten har val efter val gett oss.

Ilskan att riva i protest är så mycket större än att försöka bygga konstruktivt. Otålighet bär vår tids signum. Nyckeln ligger i leverans från politiken, inte att skylla ifrån sig på diffusa makter man inte anser sig rå över.

Här krävs politiker som kan stå för fakta och förnuft, kombinerat med lugn och tydlighet.

Politiken måste ta ansvar, riva stuprören som varit bekväma att gömma sig bakom och bygga hängrännor som folk ser och känner. Medborgarna måste se att samhällshuset hänger ihop. Här krävs politiker som kan stå för fakta och förnuft, kombinerat med lugn och tydlighet.

Att demokratin kommer att överleva i vår tid är inte självklart. Varje generation behöver uppenbarligen vinna sin del av kampen för ”rule of law” och respekt för individer, äganderätt och den representativa demokratin.

Tydligen är det dags för 60–90-talisterna att göra sin del av arbetet nu.

Fotnot: *I rostbältet ingår New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Indiana och Michigan. New Jersey var den enda delstaten som Clinton vann i "rostbältet".

Trump supportrar firar Donald Trumps seger i USAs presidentval utanför Hilton hotel i New York.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons