Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Förbud mot flaggbränning populärt i Trumpland

”Nobody should be allowed to burn the American flag - if they do, there must be consequences - perhaps loss of citizenship or year in jail!”
Donald Trump, som 20:e januari blir USA:s 45:e president, på twitter.

Annons

När Donald Trump nu på allvar signalerar att han är beredd att ge sig på den amerikanska konstitutionens första och fjortonde tillägg så är det en signal till sin väljarbas att han levererar i enlighet med deras värderingar. Det är särskilt viktigt efter en rad frågor där Trump efter att ha blivit vald börjat backa.

Konstitutionens första tillägg handlar om yttrandefrihet och säger att Kongressen inte kan stifta lagar som begränsar yttrandefriheten eller pressfriheten. Det fjortonde säger att man inte kan ta ifrån medborgarskap.

Frågorna har prövats i Högsta Domstolen.

Här bränner demonstranter flaggan utanför Republikanernas konvent i somras. En handling som Trump vill ska straffas i framtiden.

När det gäller flaggbränning togs två fall upp 1989 och 1990 där domstolen, med knappa 5-4, slog fast att det var en symbolisk yttrandefrihet.

Den här frågan är och har länge varit dynamit i Trumpland. Jag vet. Jag har upplevt det. På plats.

All i rummet räckte upp handen. Utom svensken.

I Grant County i norra Kentucky fick Donald Trump 76,1 procent av rösterna. Det var där som jag gick på Williamstown High School som senior 1990-1991. På en samhällskunskapslektion runt det andra domslutet slängde läraren lite oförberett och så där ”by the way” ut frågan att alla som tycker att det ska vara olagligt att bränna flaggan räcker upp handen. All i rummet räckte upp handen. Utom svensken.

Jag har aldrig varit rädd att sticka ut eller gå mot strömmen, men hur mycket jag gick mot strömmen förstod jag inte där och då för lektionen gick snabbt vidare med något annat. Från min svenska horisont var det en inte-fråga. Det är yttrandefrihet och inget problem så länge det inte är allmänfarlig vårdslöshet eller förstörelse av annans egendom…

Läs mer: Den västerländska oron tog Trump till Vita Huset

Någon dag senare förstod jag frågans sprängladdning då jag blev påhoppad av en mycket uppretad elev som inte varit i klassrummet. I högt tonläge undrade hon hur jag skulle känna om hon åkte till Sverige och ställde sig på torget och eldade den svenska flaggan. Att förklara att folk nog skulle titta lite undrande på henne, men inte så mycket mer, gick inte.

Straffa flaggbränning är alltså en perfekt symbolfråga att använda för att visa upp för sin väljarbas att man tar deras värderingar på allvar. Men också en perfekt fråga att ge sig på domstolen i.

För även om du förlorar så vinner du ”hearts and minds” i Williamstown, Grant County, Kentucky. Det är så Trumpland ser ut i verkligheten.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den post-demokratiska världen

Tillägg: Henrik Hall påpekar på Twitter att Hillary Clinton var med och lade ett förslag om förbud för flaggbränning 2005. Läs mer här.

Trumpanhängare på konventet i somras.

Mer läsning

Annons