Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Gör Östling till riddare av Serafimerorden

Gärna skatteavdrag, men först rejäl riddarorden. För att travestera den klassiska socialdemokratiska affischen från folkomröstningen om ATP 1957 så är det kanske vad Sverige just nu behöver.

Annons

ATP-affischen från 1957...och visst är det dags att återinföra ordnarna?

I kölvattnet av diskussionerna kring Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lagliga skatteplanering är det ingen som lyft den personliga incitamentsstrukturen för att man ska vilja vara en supertungviktare i skattebetalning.

En som betalar mycket skatt gör en stor insats för samhällets gemensamma välfärd. En välfärd med poliser, sjukvård, försvar, vägar, skolor och barnomsorg. Borde inte det synas bättre? Eller som Östling sade till SVT "Vad fan får man för pengarna"? Förutom det självklara, en massa välfärd, saknas det något.

Är man med i Fantomenklubben får man fantomenringen, men i Sverige är möjligheten att premiera medborgarinsatser mer eller mindre borttagen i ett obetänksamt riksdagsbeslut från 1974. Visst finns det lite medaljer kvar, men inga statsordnar som in andra länder.

I 68-romantikens kastvindar slopades möjligheten för svenska medborgare att förlänas svenska ordnar. Idag är det bara utländska medborgare och Kungahuset som kan tilldelas de Kungliga Riddarordnarna Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden.

Kungliga Serafimerorden inför prins Alexanders dop i Drottningholms slottskyrka fredagen den 9 september 2016. Idag är det bara medlemmar av Kungahuset som kan få orden.

Det gör att den svenska statens belöningssystem minst sagt är både splittrad och devalverad när det gäller att uttrycka tacksamhet från det allmänna till individer som bidragit till samhällets utveckling och bestånd.

Liberalerna har nu lagt en riksdagsmotion som har skrivits under av partiledaren Jan Björklund att det behövs en genomgripande översyn. Och specificerar detta med att ”de officiella ordnar som i praktiken förklarades vilande 1975 bör åter tas i bruk och ska kunna tilldelas även svenska medborgare.”

Den motionen bör få stöd av övriga Allianspartier och leta sig in i Alliansens valmanifest. Att lyfta individer för att markera det gemensammas tacksamhet är en del av samhällsbygget. Då kan det även bli sexigare att betala skatt.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.

Visst ska Östling och alla andra få göra schyssta lagligt skatteavdrag, regler är regler, men varför inte koppla några av ordnarnas klasser till skatteinbetalningarnas storlek. Då finns svaret också tydligt på frågan ”vad fan får jag pengarna”. Psykologin kring fantomenklubben och fantomenringen ska inte underskattas.

Det fanns en anledning till att Fredrik I instiftade tre av riddarordnarna 1748 och Gustaf III den fjärde 1772. Liksom att alla stater har statsordnar att dela ut till de som bidrar till samhället.

Östling med flera får genom detta ett gemensamt tack från Konungariket för att man bidragit till vår gemensamma välfärd.

Det vore bra ”För Sverige i Tiden”.

Det vore bra för stärkande av samhällskontraktet. Det är dags att Leif Östling blir riddare av Serafimerorden.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Mer läsning

Annons