Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Lärdomar från den romerska republiken

Den romerska republiken etablerades år 509 f kr. Det var inte en demokrati som vi menar det idag, men det var en tidig form av parlamentarism som styrde framgångsrikt i flera hundra år.

Annons

Antika Rom återskapas av entusiaster. Här firas Roms födelsedag 23 april. Legenden säger att Romulus grundade staden 753 f.Kr.

Idealen var tydliga. Ämbeten innehade man en begränsad tid för att ingen skulle bli för mäktig. Fides (att vara trovärdig och pålitlig) pietas (den tjänande respekten för institutioner, land, gudar och familj) disciplina (i utbildning, träning och självkontroll), gravitas (den värdiga självkontrollen) och dignitas (den värdiga ryktbarheten) var några av den romerska republikens dygder.

Massförsamlingar valde ämbetsmän med korta ämbetsperioder. Exempelvis var de två konsulerna valda tillsammans ett år i taget och fungerade som statschefer.

Korta ämbetsperioder, maktbalansen med dubbla konsuler och en starka rådgivande senaten fungerade i sekler. Bara kortare tider, under krigshot, fick den verkställande makten korta mandat som diktator med enorma maktbefogenheter. En makt konsuln lämnade tillbaka när krisen var över.

Alla romerska medborgare kunde väljas till högre ämbeten. Med personliga kvalitéer, anseende och skicklighet kunde även den med enkel bakgrund bli en av republikens främsta. Trots att makten dominerades av de rika var systemet inte stängt.

En förmögen romersk dam i en modern parad för de som har som hobby att återskapa det antika Rom.

Men med tiden utvecklade sig ett klientsystem där ”patronus” köpte sig inflytande i olika medborgargrupper med pengar, löften och radikalare budskap. Och när konflikterna om makt hårdnade i takt med att respekten för Republiken och dess ämbeten urholkades steg för steg så banade det vägen för republikens fall.

Den perioden som ledde fram till kejsar Augustus kan sägas ha tagit hundra blodiga år med flera inbördeskrig. En tid då dolkarna fick tala med politiska mord på motståndare.Ett parlamentariskt styrelseskick är aldrig starkare än respekten för parlamentarismen och dess ämbeten. Den långa vägen mot undergång har många fäder längs vandringen. En start på den färden var år 133 f kr då Tiberius Gracchus blev vald till tribun. Han drev frågan om omfördelning av jord, historikerna träter om det var ren maktcynism eller om det fanns en välvilja för de fattiga bakom det.

Tiberius Gracchus rundande först den rådgivande senaten och när hans tribunkollega inlade veto så fick han honom avsatt i folkförsamlingen. Men Gracchus tog ett steg för långt när han försökte, mot traditionen, att bli omvald till tribun. Gracchus mördades i det tumult som uppstod i valet.

En romersk mosaik från dagens sydvästra Turkiet.

Det blev början till en lång rad makthungriga politikers tid. Gaius Marius slog rekord i konsulskap med sju gånger. Marius kom i blodig konflikt med en annan politisk krigsherre, Lucius Cornelius Sul la som gjorde sig själv till diktator under två år. Under diktatorstiden lät Sulla mörda över tusen motståndare. Brutus och mordet på diktatorn Julius Ceasar 44 f.Kr. känner de flesta till. Och republikens tid tog definitivt slut år 27 f.Kr. när Augustus kröntes som kejsare. Institutionernas förmåga att bära makten var förbrukad. Istället kom de oinskränkta härskarna.

Ett middagssamtal under julhelgen med vänner handlade om just den romerska republikens fall och mekanismerna med populism och makt till varje pris. Och hur institutionernas dygder undermineras inifrån i kampen mellan fraktioner. Samtalets upprinnelse var en nutida republik, vilken när den skapades 1776 hade den romerska republiken som sin förebild, och dess nyvalde president.

Donald J Trump.

Precis som för den romerska republiken kommer krisen när man varit för framgångsrik och blivit världens starkaste makt. Efter 25 år med Pax Americana och USA som världspolis står nu USA inför sin största institutionella prövning sedan inbördeskrigets dagar.

Den amerikanska republikens 45:e president Donald J Trump brukar gärna säga att ingen president har åstadkommit så mycket som han har gjort under sin korta tid i Vita Huset. Det är korrekt, ingen annan president har gjort så mycket för att underminera den amerikanska republikens dygder och institutioner på så kort tid.

Attackerna på domare och journalister i tweet efter tweet är bara en sak. Bristande respekt för pacta sunt servanda, att ingångna avtal ska hållas, visades tydligt med Parisavtalet om klimatet. Att skrota ratificeringen av Stilla havshandelsavtalet och att sväva på målet om Natos artikel 5 är andra exempel. Dissa sina vänner i världen medan man flörtar med diktatorer bidrar till bilden.

Donald Trump och hans hustru Melania.

Att plocka in sin familj i den innersta kretsen i Vita Huset ger nepotismen en ny dimension, att låta dottern Ivanka Trump symboliskt sitta i faderns ställe med världsledare antyder mer en kunglig dynasti än en republik. Säkerhetsexperten och debattören John R Schindler har i ett samtal i Podd72 kallat det att Trump har ett barns uppfattning om hur den amerikanska regeringen fungerar.

Läs mer: Trump på Titanics brygga med isberget i sikte

Uppgifterna i veckan om möten mellan en rysk advokat och presidentens son Donald Jr är det hittills starkaste indiciet på att Trumpkampanjen också medvetet interagerat med Rysslands inblandning i valet, i syfte att skada motkandidaten Hillary Clinton.

Avslöjandet har också fått en del tidigare Trumpförsvarare att tappa hakan. Krönikören Charles Krauthammer som också är nyhetskommentator för Fox konstaterade: ”När du får reda på att Ryssland har en massa skit på din motståndare i valet och vill ge det till dig så går du inte på mötet. Du går till FBI.”

Fides, pietas, disciplina, gravitas och dignitas saknas i värderingskompassen.

Var, när och hur historien om USA:s 45:e president kommer att sluta vet ingen. Men liksom Tiberius Gracchus har Trump sina hängivna anhängare som inte bryr sig om vad presidenten gör eller hur mycket han underminerar den amerikanska republiken och dess konstitution.

Väljare som är uppfyllda med hat och ilska, både skälig och oskälig, mot republikens ämbetsmän och institutioner. Med vreden som vapen kommer inget gott.

Oavsett hur Trump lämnar Vita Huset är den gjorda skadan redan stor. Men det ska tilläggas att Trump snarast är den påskyndande faktorn och inte den bakomliggande orsaken till allt vi nu ser.

Läs mer: Efter dårskapens väg väntar bara barbariet

Och för alla de som är skadeglada (på grund av USA:s agerande som världspolis) över vad som nu sker, så är det värt att påminna att det bara finns en sak som är värre än att ha USA som världspolis. Det är att inte ha USA som världspolis.

Lika lite som den romerska republikens fall betydde slutet på Rom betyder Trump slutet för USA. Frågan är bara hur den amerikanska republiken ska repa sig.

Vi är på väg in i en instabil och farlig era med global realpolitik som präglas av andra värderingar än de västerländska upplysningsidealen och idéerna om människans frihet och rättigheter. En tid då internationella avtal ifrågasätts av de starka på de smås bekostnad.

Dygderna är också helt andra än de som 1776 präglade de amerikanska grundlagsfäderna.

Lika lite som den romerska republikens fall betydde slutet på Rom betyder Trump slutet för USA. Frågan är bara hur den amerikanska republiken ska repa sig.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Institutioner är inte starkare än dess innehavares ideal, dygder och respekt för lagen. En demokrati är inte starkare än medborgarnas demokratiska kompass. I bästa fall kan Trump katalysera fram det bästa ur kongressen, domstolarna, myndigheterna och medborgarna.

I sämsta fall har vi facit från den romerska republikens fall.

Pappa Donald och dottern Ivanka på G20-mötet, från vänster Japans Shinzo Abe, Världsbankens ordförande Jim Yong Kim, Tysklands Angela Merkel och Kanadas Justin Trudeau.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Uppdatering: Texten har uppdaterats med korrektur och förtydligande om syftning.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons