Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Motionen som skadar bilden av Moderaterna som ett vuxet parti

Man får gratulera Saila Quicklund (M) till årets mest uppmärksammade riksdagsmotion från Jämtlandsbänken. Idén att sätta in militär i förorterna har minst sagt blivit omskriven långt utanför Jämtlands gränser.

Annons

Saila Quicklund (M)

Det är inte bara svenska medier som lyft fram motionen, den högerextrema amerikanska sajten Breitbart har uppmärksammat förslaget. Det är väl bara en tidsfråga innan ryska trollmedier tar upp motionen eller att president Donald Trump twittrar om den från Vita Huset.

Att det kan förekomma en och annan stollemotion i alla partier är inget nytt, men när omkring en fjärdedel av den moderata riksdagsgruppen skriver på hickar man till. Som förre moderate statsministern Carl Bildt konstaterade i helgens "Godmorgon, Världen" så kommer det att bli mycket rök i valrörelsen, som nödvändigtvis inte har en eld. Då behövs kyliga politiker, och inte "triggerhappy" lagstiftare.

Med det sagt så ska inte problemet med kriminalitet i förorter på något sätt förringas, men idén om att sätta in militär är dålig på så många sätt. Förslaget om militär är som försvarsexperten Johan Wiktorin twittrat "inte proportionerligt eller nödvändigt" och att "förslaget fortsätter att bygga bilden av ett land i kaos. Denna bild börjar nu sippra in hos utländska investerare, vilket påverkar oss alla negativt."

Och vill man lösa problemet i förorterna så bör man som Wiktorin påpekar satsa på polisen, inklusive en rörlig styrka som kan gå in lokalt, och arbeta tillsammans med övriga myndigheter och samhället för att bryta kriminalitet och utanförskapet.

Lars Holmqvist, reservofficer och ledamot i Totalförsvarsstiftelsen, skriver i ett blogginlägg:

"Att ledamöter av riksdagen halvt i panik vänder sig till Försvarsmakten innan man ens har övervägt möjligheterna att använda befintlig polisorganisation bättre är både förvånande och oroande. Om vi har otur så ger den moderata motionen en fingervisning om hur illa det står till med förståelsen av vad som krävs för ett motståndskraftigt totalförsvar."

David Lindén på Nerikes Allehanda (lib) skriver också klokt: "Kriminaliteten ska bekämpas tillsammans med de människor som bor i områdena. För att göra det krävs välutbildade och motiverade poliser. De kan kompletteras med nattvandrare, vakter, centrumvärdar med mera. Men sätter du in militär så markerar du snarare avstånd till de människor som bor i dessa områden."

Lägg till att beredskapspolisen borde återskapas och användas oftare för att ge polisen mer utrymme att göra sitt viktiga långsiktiga jobb genom att avlasta vid nazistdemonstrationer, fotbollsderbyn och EU-toppmöten.

Motionen och den uppmärksamhet som den har fått är ett stort bakslag för nye partiledaren Ulf Kristerssons försök att relansera Moderaterna som det vuxna partiet.

Även om partiledningen tagit avstånd genom att markera att det är en enskild motion och inte ett partiförslag borde det ändå vara en orossignal att det finns en fraktion i riksdagsgruppen på 20 ledamöter som är beredd att sätta in militär för vardagliga polisuppgifter. NA:s ledarsidas dom över detta är stenhård och har satt rubriken "20 moderater som måste bort från riksdagen!":

"Förslaget är tillräckligt nära galenskap för att dessa 20 moderater bör fundera på sin roll. Skräniga riksdagsledamöter borde inte passa i de vuxna Moderaterna."

Så långt går inte den här ledarsidan, det kan få bli fel ibland. Politiska samtal och kunskap är rätt väg att gå, inte kategoriskt fördömande. Vi behöver mer av det första och mindre av det andra.

Ett råd är att partisekreteraren Gunnar Strömmer tar med sig försvarspolitiske talespersonen Hans Wallmark och rättspolitiske talesperson Tomas Tobé för ett möte med hela riksdagsgruppen där de förklarar vilka negativa konsekvenser ett genomförande av motionen skulle få för försvaret, polisen och medborgarna.

Så grattis Saila Quicklund till en uppmärksammad motion, även om det kanske inte var det här du tänkte dig när du skrev på.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Mer läsning

Annons