Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Ny IT-skandal när rikspolischefen outsourcade i strid med säkerhetsreglerna

Avslöjandet från Ekot och P4 Stockholm att rikspolischefen Dan Eliasson frångick Säkerhetsskyddsförordningen och gav utomstående tillgång till polisens personal- och lönesystem kan bara sluta på ett sätt. Justitieminister Morgan Johansson (S) behöver sparka Eliasson inom kort, om uppgifterna stämmer.

Annons

Rikspolischefen Dan Elisson. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Läs mer hos Sveriges Radio Ekot

Morgan Johansson "ärvde" Eliasson och polisfrågorna av inrikesminister Anders Ygeman (S), som avgick som en konsekvens av Transportstyrelseskandalen, också den handlade om utomståendes tillgång till skyddsvärd svensk information som outsourcades. Dan Eliasson har varit i blåsväder tidigare för sitt sätt att genomföra en underfinansierad polisomorganisation, som bidragit till ökad polisflykt och mycket stort personalmissnöje samtidigt som statistiken gått åt fel håll.

Eliassons möjligheter att vända bara den krisen får betraktas som mindre goda, och avgångskraven har varit många tidigare - däribland från denna ledarsida.

Därför skulle det även utan den senaste skandalen vara ett logiskt drag för Morgan Johansson att göra sig av med Eliasson, som han inte har någon egen prestige att ha försvarat. Det tillsammans med ytterligare satsningar på svensk polis och dess arbetsvillkor skulle vara den omstart en sargad och tunn blå linje behöver.

Läs mer: Tunna blåa linjen i Hälsingland behöver fyllas på

Det som nu troligen kommer att leda till Eliassons avgång får i ljuset av Transportstyrelsen ses som ännu ett bevis för svensk naivitet när det kommer till informationssäkerhet. Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, säger till SR att "så här får det inte gå till" och att krypteringsskyddet varit för svagt.

Bakgrunden är att polisens personal- och lönesystem inte klarade av att hantera utmaningarna våren 2015 och man behövde hjälp av systemets leverantör, ett kanadensiskt bolag, som fick tillgång till systemet utanför polisens väggar.

Den som kunde ha godkänt krypteringen var Försvarsmakten enligt Säkerhetsskyddsförordningen. Det gjordes inte. Inte heller har Polismyndigheten fått undantag från regeringen, enligt vad som uppges för SR.

Läs mer: En ministerbro för mycket för Alliansen

SR berättar också att man i flera veckor försökt få svar från polisen, men fick till sist svaret att polisen anser sig ha följt gällande regelverk utan riktigt förklara hur.

Stämmer Sveriges Radios uppgifter är det skäl nog för att Dan Eliasson får göra Transportstyrelsens förre generaldirektör Maria Ågren sällskap på Arbetsförmedlingen.

Många politiker, bland annat i justitieutskottet, reagerade blixtsnabbt på uppgifterna: "Det är mycket, mycket allvarligt om det som rapporterats stämmer. Det är i så fall andra gången på kort tid som en myndighetschef gör allvarliga avsteg från säkerhetsbestämmelser", sade Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin till SVT Nyheter.

"Skulle det visa sig att ett brott har begåtts kan man inte sitta kvar som chef för en svensk myndighet, allra minst polisen."

Dessutom öppnar skandalen upp för en hel ny runda om vem i regeringen som visste vad, och vem gjorde vad med den informationen. Men innan Alliansen ropar på nya ministermisstroenden så är det ett minimikrav att få fakta på bordet innan man drar slutsatserna.

Men för Eliasson ser det onekligen minst sagt mörkt ut redan nu.

Informationssäkerhet håller på att bli en mardrömsfråga för regeringen Löfven.

Läs mer: Om polisens utbrändhet och varför rikspolischefen behöver bytas ut

En polis med inre tjänst skriver en rapport på en polistation. Genom outsourcing av polisens löne- och personalsystem kan information ha kommit fel.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons