Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Oddsen som pekar på att den politiska kartan ritas om

Det är minst sagt turbulent och nervöst i svensk politik. Samtidigt som oddsmakare, opinionssiffror och den politiska debatten stretar åt olika håll.

Annons

Anna Kinberg Batra (M) efter dem  direktsända partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Moderaterna befinner sig i den värsta opinionskrisen på femton år. Och när man pratar med alliansföreträdare, inklusive moderater, är det svårt att hitta någon som helst entusiasm att göra moderatledaren till statsminister. Undantaget är möjligtvis hos de mest partiaktiva och lojala medlemmarna i Moderaterna.

Samtidigt tror Unibet att Anna Kinberg Batra trots allt blir statsminister efter valet. Hon ger 2 gånger pengarna jämfört med Stefan Löfven 2,15. En knapp fördel, men hur länge kommer oddsen vara i Anna Kinberg Batras favör?

Moderatledaren måste vända opinionsläget snabbt och börja agera som en statsministerkandidat om Alliansen ska kunna nå regeringsmakten.

Om inte det sker finns egentligen bara två vettiga alternativ för Alliansen och moderaterna. Antingen går man ödmjukt ut och säger att statsministerfrågan avgörs av valresultatet eller så behöver moderaterna byta partiledare.

Läs mer: Grejar inte AKB vändningen är det dags att kalla in Bildt

Egentligen är jag skeptisk till att lägga allt för mycket tid på spelteori i stället för politiskt innehåll, analys och bakgrund. Men den här ledartexten får bli ett undantag, eftersom hela den svenska inrikespolitiken är i omstöpning i väljaropinionen.

Det som var Bo Lundgrens katastrofsiffra riskerar att bli en ny normalbild för Moderaterna. De siffror som fick Mona Sahlin att lämna som partiledare skulle i dag vara en valframgång för Socialdemokraterna.

DN/Ipsos senaste mätning förstärker de trender vi sett en längre tid i opinionen. Detta sätter de två partier som säger sig ha statsbärande ambitioner under stor press, särskilt när Sverigedemokraterna parkerar som näst största parti.

Socialdemokraterna landar på 26 procent, uppgången är bruten. Och Moderaternas resa nedåt fortsätter i tilltagande takt, nu på 15 procent. Samtidigt är avståndet till Centerpartiet på väg att bli obefintligt. Där av resonemangen om vad Moderaterna och Alliansen behöver göra för att vässa chanserna 2018, även om det inte är en lätt väg på grund av prestige och mentala självbilder.

Det är dramatiskt bland de mindre partierna också. Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ är lika stora och båda under strecket. KD balanserar precis på 4%-spärren.

Det gör att Sveriges Riksdag efter valet 2018 kan innehålla allt från 6 till 9 partier. Aldrig tidigare i modern svensk politisk historia har frågetecknen varit så många inför ett val. Aldrig tidigare har väljarna fördelat sina röster så utspritt mellan så många olika partier.

Det gör att frågan om hur rikets ska styras kommer att testas på sätt vi inte sett förut. Och när man jämför debatten med spelproffsens odds så ser man en klar skillnad.

Läs mer: När partiledarskapet för tankarna till drivved

Medan det mest högljutt spekuleras i att C och L skulle regera med S och därigenom dödförklara Alliansen så är det enligt Unibet lika sannolikt att Moderater och Sverigedemokrater styr ihop. Båda ger 10 gånger pengarna.

Anledningen till att det första alternativet hörs högre är en kombination av socialdemokratiska lockelsetoner och försök till shaming från de som vill att alliansen ska regera med stöd av SD.

Men det är uteslutet det Alliansen går ihop med med stöd från SD säger Lööf och Björklund, och får stöd av Unibet. Hela 31 gånger pengarna ger en sådan kombination.

Om Moderaterna skulle dödförklara alliansen genom att regera med SD skulle det i praktiken vara en dödförklaring i sin tur av den västorienterade och internationellt sinnade högern, vilket vore en tragedi för hela borgerligheten.

Moderaterna har varit en stark fackelbärare för transatlantiska bandet, europeiskt samarbete, frihandel, individens rättigheter och marknadsekonomi. Sverigedemokraterna står för motsatsen. Partiet vill inte ha värdlandsavtalet med Nato, partiet vill lämna EU, tror på protektionism och röstar oftare med regeringen än Alliansen i riksdagen.

Att det ens kan locka vissa moderater är en av vår tids märkligheter.

FET-PIN-modellen. Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger långt från varandra idag när det gäller synen på frihandel och internationellt  samarbete, nyckelfrågor för att regera ihop. Kommer partierna att flytta sig närmare?

Läs mer: Lägg gamla modeller åt sidan - här kommer Fet-Pin

När Anna Kinberg Batra stöddigt sträckte ut handen till SD i vintras, i syfte att SD skulle stödja M-ledaren, så var det ett historiskt misstag av flera skäl. Dels legitimerades SD så att M-väljare kunde gå över till Åkesson och dels finns det många allmänborgerliga väljare som inte kan tänka sig att stödja sig på ett parti som på så många sätt går emot borgerlighetens kärnvärden.

Sverigedemokraterna har sedan dess visat att stödet till Kinberg Batra också kommer med ett högt pris som ska betalas. Med dagens opinionssiffror skulle dock Moderaterna bli den juniora partnern till SD, och vis av regeringserfarenheter vad som händer med det mindre partiet borde den insikten vara som en ishink under skjortan för de mest ivrigt SD-förespråkande moderater.

Samtidigt som Unibet har Anna Kinberg Batra som favorit till statsminister är det dött lopp hos spelbolaget mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna om vilket parti som blir störst.

Svensk politik har aldrig varit mer osäker och rörig än idag.

Desto viktigare då att innehållet i poltiken får ta plats i debatten, i stället för spelet, fram till valet.

Parlamentarismen kommer att prövas nog de kommande åren för att vi ska behöva spekulera allt för mycket i hypotetiska utfall i ett ytterst ovisst val.

Socialdemokraternas partiledare och statsminister Stefan Löfven.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Tillägg: I printupplagan smög sig ett fel in på oddsen i Unibet. Det är rättat i den här texten.

Mer läsning

Annons