Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen om ÖB Bydén: Stridsflygaren som vägrar nederlag och gör det omöjliga

Det märks att vi har en ÖB som tagit en talltopp. Djärvt, kyligt, smart och på gränsen till det omöjliga har stridsflygaren Micael Bydén från Gnarp nu styrt svenskt försvar i över ett år.

Annons

I veckan meddelade Försvarsmakten överraskande att ett sedan länge nedlagt vapensystem var taget i bruk igen, inom ramen för budget. Här är talesättet att humlor inte ska kunna flyga som passar bäst, att återta nedlagd förmåga och utan extra pengar är just att göra en humla.

Det handlar om sjömålsrobot (RBS 15) från land till sjöss. I praktiken har Sverige fått ett par landbaserade korvetter som kan delta i sjöstrid. Robotsystemet är nu en del av marinens sjöstridsflottiljer och har återskapats av tidigare nedlagda kustrobotbatterier och avvecklade fartyg.

Förslagen att plocka ihop det gamla kustrobotbatteriet som lades i malpåse i Försvarsbeslutet 2000 har funnits i debatten i flera år. 2013 skrev bloggaren Skipper, örlogskapten Niklas Wiklund, om att det både var önskvärt och möjligt. I ett tidigare blogginlägg kallades nedläggningen 2000 för ”ett av de mest katastrofala nedläggningsbeslut som fattats för marinen och den marina förmågebredden.”

Genom draget att återinföra robotsystemet har Bydén höjt den krigsavhållande tröskeln ännu ett steg. Agerandet ligger i linje med blixtförflyttningen av trupp till Gotland. I skenet av en övning fick Gotland militär närvaro fram till att det stående förbandet hinner ställas upp.

...allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand

Genom dessa handlingar har Bydén i praktisk handling visat vad han sade till TT i mars: ”Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand.”

Läs mer: Exklusiv ledarintervju - ÖB "viktigaste uppdraget just nu är att öka förmåga"

Som ÖB har Bydén att verkställa beslut som fattas av regering och riksdag. Istället för att direkt efter tillträdandet säga att det behövs mer pengar har han fokuserat på att leverera resultat och bygga förtroende. Men under hösten har Bydén skruvat upp trycket. I september sade han ” …skulle omvärldsutvecklingen gå i fel riktning är jag övertygad om att politikerna är beredda att höja nivåerna igen” bara för att Försvarsmakten kort därefter i sin halvårsrapport just konstaterade att läget försämrats.

I ett anförande på Kungliga Krigsvetenskapsakademien förra helgen sade ÖB att Rysslands upprustning och förmågor är ”vår främsta utgångspunkt. Så länge den svenska försvarsförmågan inte utvecklas i takt med de förändringarna så kommer de operativa risktagningarna att öka.” Tiden för långbänk är också över: ”Avgöranden måste göras i närtid för att hantera den operativa risken på sikt.”

Läs mer: Patriotism, repression och krigsekonomi i Rysslands nya säkerhetsstrategi

Ryska soldater paraderar på Segerdagen 9 maj 2016.

Redan i mars 2015 uppmanade ledarsidan regeringen att ta delar av beredskapskrediten på 40 miljarder kronor för att öka försvarsförmåga i närtid och göra årliga höjningar av försvarsbudgeten så att 2% av BNP:n kan nås i närtid.

Nu höjs fler röster i den politiska debatten för just detta. Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) vill att regeringen ger en engångssumma på 35 miljarder kronor. Hökmark får stöd av försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L). Dessutom vill Mikael Oscarsson (KD) att de partier som står bakom försvarsöverenskommelsen (S, MP, M, KD och C) ska träffas för att diskutera det försämrade säkerhetsläget.

Läs mer: Nej regeringen, 12 kanoner löser inte Sveriges försvarsutmaningar

Behoven gäller inte bara Försvarsmakten för att bygga ett nationellt försvar. MSB fick inte sina särskilt begärda anslagsökningar på 80 miljoner kronor som skulle gå till säkra krypterad kommunikation och återuppta stödet till landstingen när det gäller "Sjukvårdens säkerhet i kris och krig”.

Lägg därtill stora behov i psykologiskt försvar, civilförsvarsplanering, cybersäkerhet, livsmedelsförsörjning samt behoven att förstärka de olika inhämtningsmyndigheterna. Det finns mycket att göra på många områden.

Läs mer: Missbruk av demokratin när desinformationen får fäste

Valet av Donald Trump till USA:s president har gjort att insikten om Sveriges säkerhetspolitiska utmaningar nu sjunker in hos allt fler. Och att i denna tid så är det inte melankoli, handlingsförlamning eller tro att allt är som förr som behövs.

ÖB Bydéns viktigaste budskap det här året är att vägra doktriner om nederlag och defaitism. Vi kan, och ska lösa det här. Vi har gjort det förut, och vi gör det igen. Tillsammans med våra vänner. Det bibehåller freden.

Micael Bydén tar över som ÖB under en ceremoni på Karlbergs slott  oktober 2015

Intresserad av säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons