Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Pinsamt pengakrav från Kaplan

Förre bostadsministern Mehmet Kaplan (MP), som fick lämna sin plats i regeringen efter fjolårets uppmärksammade skandal med middagen där även högerextrema Grå Vargarna var närvarande, har åter fått rubriker.

Annons

Bye, bye Kaplan.

Den här gången handlar det om något som får betraktas som girigt. Kaplan vill ha dubbelt så hög ersättning som Statens tjänstepensionsverk beviljat rapporterar Aftonbladet.

När Kaplan fick lämna regeringen, inte bara för middagen utan även för jämförelser mellan Israel och Nazi-Tyskland och för kritik mot allt för nära band med islamistiska organisationer, så fick han ett avgångsarvode på 127 000 kronor i månaden i ett år.

Läs mer: Det här var frågorna som fick Kaplan att avgå

När den tiden tog slut från och med maj har Kaplan inkomstgarantin från sin tid som riksdagsledamot att falla tillbaka på. Därför beviljade pensionsverket SPV 15 000 kronor i månaden från och med maj, eftersom Kaplan redan i år har haft en inkomst på över 450 000 kronor. Och enligt regelverket är det årsinkomst som är styrande.

Men det här räcker inte för Kaplan, som anser att han har rätt till det dubbla och att hans ersättning från regeringstiden ska räknas bort från helåret . Ärendet har nu gått till Förvaltningsrätten för avgörande.

Kaplan fick lämna regeringen för att förtroendet var noll för honom sin minister. Det är sorgligt att han nu använder sin tid och kraft åt det som får betraktas som girighet och som bidrar till att skada förtroendet för politiker.

Regeringsuppdrag och riksdagsuppdrag handlar om en vilja att tjäna och göra saker och ting bättre, inte att ordna en högre inkomst för ett behagligare liv.

Läs mer: Sionistisk konspiration är Miljöpartiets mest pinsamma försvar hittills

Ansvaret på språkröret Gustav Fridolin vilar tungt, eftersom det var Fridolin som valde Kaplan som minister. Ett val som visade sig vara omdömeslöst och som fortsätter plåga Miljöpartiet även ett år senare.

Miljöpartisterna är inte immuna mot guldfeber dom heller, ifall någon hade förletts att tro det.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Mer läsning

Annons