Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Sätt mer pengar till försvaret före partiprestigen

I ena stunden säger du att du inte har förtroende för den du i nästa stund ska förhandla fram en överenskommelse till gagn för rikets säkerhet med. Och om ni kommer överens, kan du då fortsätta säga att du inte har förtroende för den du just samarbetat med när det gäller rikets säkerhet?

Annons

Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist besöker Försvarsmaktens verksamhet på Tofta skjutfält på Gotland.

Just så komplicerat har just tre allianspartier gjort läget efter sommarens stora IT-skandal hos Transportstyrelsen. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Försvarsdepartementet inte hade något direkt ansvar kastade Alliansen in misstroendeförklaring även mot Hultqvist förutom mot numera avgångna infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman.

Det framstår som riksdagshistorien minst genomtänkta misstroendeförklaring. Inte bara för att frågetecken kring andras ministrars kunskap och agerande inte hunnit blivit genomlysta innan Hultqvist skulle offras. Utan också för att tre (M, Kd och C) av Allianspartierna sedan 2015 har en försvarsöverenskommelse med regeringen där huvudmotparten är just försvarsminister Peter Hultqvist.

Läs mer: En ministerbro för mycket för Alliansen

Partierna var 2015 överens om att skjuta till 10,2 miljarder kronor fram till 2020. Att pengarna är otillräckliga har hunnit ikapp partierna i överenskommelsen. En halv miljard lades i vårändringsbudgeten. Men ÖB behöver mycket mer än så. Hur stort varierar i olika medierapporteringar beroende på vad man beskriver.

Överbefälhavare Micael Bydén talar vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. ÖB behöver mer pengar.

En siffra säger att 10 miljarder kronor behövs till 2020 för att försvarsförmågan inte ska gå ned. En annan att försvaret har fördyringar på 6,5 miljarder kronor och att det finns en hemlig lista på 9 miljarder kronor för försvarshöjande åtgärder de kommande åren. Samtidigt ökar en lång rad andra länder sin förmåga i hög takt medan Sverige halkar efter.

Och tiden är knapp. De två närmaste veckorna behöver det träffas en ny uppgörelse om försvaret för att få in nödvändiga nya pengar redan i höstbudgeten för 2018.

Och redan innan misstroendevotumet mot Hultqvist var komplexiteten påtaglig i förhandlingarna. Då mellan Moderaterna, som i Almedalen gick ut med att säga att 2 miljarder nästa år är deras bottennivå, och KD och C som tycker att bottennivån måste ligga högre än så. På regeringssidan har försvarsminister Peter Hultqvist att hantera ett kronvändande finansdepartementet och ett Miljöpartiet med en del historiska rötter i fredsrörelsen.

Läs mer: Moderaterna gör om samma försvarsmisstag igen

Försvarsdepartementet vill inte uppge några planerade förhandlingsdatum eller kommentera om det förekommit någon kontakt efter misstroendeförklaringen mellan försvarsministern och allianspartierna.

Men om alla partier lade bort partitaktiserandet och prestigen och ägnade sig åt vad som är bäst för Sveriges säkerhet så borde man träffa en överenskommelse. Överenskommelsen borde innehålla alla de pengar som ÖB begärt för hela perioden fram till 2020. Dessutom borde en rörlig del tillföras för Försvarsmakten att kunna använda flexibelt för att stärka förmågan.

Mikael Oscarsson (KD), Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M), försvarsminister Peter Hultqvist, Åsa Lindestam (S) och Anders Schröder (MP) vid presskonferensen om en halv miljard mer i vårändringsbudgeten.

Och när överenskommelsen är träffad borde Allianspartierna säga att förtroendet är återställt och skrota den hängande misstroendeförklaringen.

Att gå vidare med misstroendeförklaring efter en uppdaterad överenskommelse drar bara löjets skimmer över sig.

Läs mer: Pengarna, pengarna, pengarna är vad försvarsfrågan handlar om i Almedalen

Inte heller har Alliansen något att vinna på det motsatta, att inte förhandla som en konsekvens av misstroendet. I det läget har statsminister Stefan Löfven möjligheten att gå vidare på egen hand och lägga kanske dubbelt eller tre gånger så mycket som Moderaterna ville lägga, samtidigt som man slår sig för bröstet om vilket parti som är det ansvarstagande. Moderaternas försök att rehabilitera sig i försvarsfrågan skulle inte klara av den smällen.

Samtidigt är läget i världen minst sagt spänt, med kärnvapenhot på Koreahalvön samtidigt som Rysslands övningsverksamhet trappas upp i stor skala i höst. Sverige behöver både handling och samling i detta världsläge.

Frågan är om Allianspartierna själva begriper vilken rävsax man nu satt sig i.

Mer läsning

Annons