Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: SD behöver naiva och svaga moderater för att nå regeringsmakten 2022

Jimmie Åkesson gör ingen hemlighet av att han hoppas bli statsminister 2022. Och nu börjar SD:s plan skönjas. För ändamålet behövs en naiv och svag, men inte kollapsad, moderatledning.

Annons

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar vid Sverigedemokraternas utvecklingskonferens och valupptakt.

Det var en av anledningarna till att Åkesson i helgen gick in med en lindrande hand för att fortsätta ge näring åt Anna Kinberg Batras dröm att bli statsminister 2018.

För om Åkesson ska nå sitt mål behövs en moderat minoritetsregering som med tiden blir allt mer beroende av Sverigedemokraterna, där samarbetet med tiden normaliseras.

Kalkylen ser ut ungefär så här. Efter valet 2018 kommer först Löfven (S) att fällas av alla andra. Alliansen kommer inte att vara stor nog för att bilda regering utan stöd av SD.

Läs mer: Historien om Kent Ekeroths anställningar och SD:s europeiska nätverk

Det säger L och C nej till. Det är i det läget som Anna Kinberg Batra ska övertygas att bilda en minoritetsregering med M och KD, som får stöd av SD och som accepteras av L och C.

Och efter att SD:s finansministerkandidat Oscar Sjöstedt och fixstjärnan Paula Bieler i olika intervjuer sagt att SD måste vara med i regeringsförhandlingarna för att släppa fram Kinberg Batra så gick Åkesson ut och sade tvärtom. Det kostar ingenting att bli statsminister. Men ett pris kommer med tiden.

Åkessons uttalande är signifikant, dels för att han så lättvindigt avfärdade de andra utspelen. Det andra är den uppenbara taktiken att skicka motstridiga signaler för att slita sönder borgerligheten mellan de naiva (främst i moderaterna) som vill regera till varje pris och de som vill hålla SD borta (främst i L och C).

En annan del i planen är att uppträda med ett leende. Inga SD-skandaler ska störa M-kurtisen. Räkna med att inga SD-ledamöter kommer att lägga enskilda motioner i höst utan att gruppledaren Mattias Karlsson nagelfarit varje kommatecken. En upprepning av Hagwalls mediemotion som anklagades för antisemitismen får inte upprepas.

Läs mer: Riksdagens lokaler upplåts åt antisemitiska konspirationer

Anna Kinberg Batra (M) behöver bli statsminister 2018 för att SD:s plan ska gå i lås.

Rysslandsskandaler ska också hållas borta då det stör M. SD kan till och med överväga att mildra, om inte helt skrota, Natomotståndet i sina försök att klä Jimmie som Kinberg Batras brud.

Men då får inte Moderaterna rasa ihop helt. Det behövs ett valresultat för M och Kd på omkring 22-26 procent för att M ska vara i skick att bilda en minoritetsregering.

Därefter ska det steg för steg bli naturligt för M att samarbeta SD. Då ligger spelplanen öppen för den hägrande statsministerposten 2022.

Om nu Anna Kinberg Batra och Moderaterna går på det. Och om de är beredda att överge Moderaternas frihetliga väg, krossa svensk borgerlighet och göra ett historiskt skifte för att igengäld få tillbaka regeringsmakten under fyra år.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Mer läsning

Annons