Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Spricka om presstödet hos MP

Ledarsidans granskning av Nya Tiders europeiska kopplingar har blottlagt en spricka i Miljöpartiet. Det handlar om synen på presstödet och den demokratiskrivning som medieutredaren Anette Novak vill ha in presstödet. Konflikten skär rakt mellan kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och den kulturpolitiske talespersonen Niclas Malmberg (MP).

Annons

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på Kulturdepartementet får fundera på om hon har sitt parti med sig om presstödet.

Nya Tider får i år 3,4 miljoner kronor i år och tidningen är omstridd bland annat för deltagande i Bokmässan. Ledarsidan kan också visa att en av tidningens skribenters närmaste medarbetare i en tysk tankesmedja är en spionmisstänkt polack. Tidningen har också ett omfattande nätverk i den ryska desinformationsmiljön.

Läs mer: Nya Tiders kopplingar till rysk underrättelsetjänst och pengatvätt

Skulle medieutredarens förslag om ett demokratikriterium bli verklighet skulle tidningen inte få presstöd. Men Kulturministern sade i Ekots lördagsintervju i juni ett nekande besked. Orsaken är att Bah Kuhnke ser riskerna är större än vinsterna och kallade det ett ”sluttande plan”. Men efter ledarsidans granskning skriver riksdagsledamoten Niclas Malmberg på twitter att Novaks förslag är ”utmärkta" och att "regelverket måste förtydligas".

I en skriftlig kommentar till ledarsidan konstaterar Malmberg också:

"Grundlagen slår fast att all offentlig verksamhet ska utgå från principen om alla människors lika värde. Staten kan inte då bevilja bidrag till organisationer som öppet och systematiskt inte står bakom denna princip.

Med dagens presstödsregler är problemet förvisso allvarligt men samtidigt begränsat, eftersom möjligheten att få 1500 prenumeranter till en tidning sätter en spärr. Om Novaks övriga förslag genomförs, dvs att ett mediestöd införs oavsett publiceringsform och oavsett om några prenumeranter finns, är det ännu viktigare med en begränsning så att inte bidraget går till att göda antidemokratiska krafter."

Oavsett hur presstödet utformas så är pengarna till Nya Tider bara ett exempel på hur svenska staten varje år bidrar med mångmiljonbelopp till olika typer av religiös och politisk extremism.

Kommunistiska partiets Proletären får exempelvis ca 3 miljoner kronor. Tidigare har avslöjats hur CSN-pengar går till att finansiera salafistiska studier vid extremistuniversitetet i Medina och en rad olika religiösa och etniska organisationer med tvivelaktig politisk kompass kan årligen kvittera ut stora belopp av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Staten lägger just nu i praktiken mer pengar på de som på olika sätt vill riva ned det svenska statsskicket med parlamentarism, liberal demokrati och rättsstat än ett psykologiskt försvar för att värna detsamma.

Läs mer: Ta ifrån extremisternas deras utländska pengar

Det är ett demokratiskt självskadebeteende som var enklare att se mellan fingrarna i en annan tid. Nu när extremister är på frammarsch från olika kanter är läget ett helt annorlunda. Denna paradox beskrevs av Karl Popper 1945 som att tolerans kan gå under när den är så tolerant att den tolererar intoleranta krafter som i slutändan förgör toleransen.

Att Alice Bah Kuhnke företräder regeringen är givet, men som kulturpolitisk talesperson är det Niclas Malmberg som företräder MP.

Förutom att ha en politisk talesperson i ett ämne man har en ministerpost bäddar för dubbla budskap infinner sig den intressanta frågan, vem är starkast i en dragkamp i en så principiell fråga som presstödet?

Och vad skulle Karl Popper ha tyckt?

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Mer läsning

Annons