Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund måste vara en stad för hela länets utveckling

Jämtland har beskrivits som en förlorare i omvandlingen av svensk ekonomi. Länet som halkar efter när huvudstaden rusar fram. Men det är samtidigt viktigt att nyansera den beskrivningen.

Annons

Javisst, det går dåligt för glesbygden, utmaningarna kretsar kring flera saker; infrastruktur, utflyttning, jobb, demografi med mera. Men det går också bra för delar av Jämtland, till exempel den landsbygd som är centrerad kring Storsjön, särskilt mellan Östersund och Åre. I Östersunds kommun där varannan jämtlänning bor går det till och med väldigt bra.

Flera händelser pekar dessutom ut Jämtland som en vinnare när vi jämförs med övriga Norrland: Nyligen kunde Norrlandsfonden stolt presentera att 2016 var det bästa året på 55 år, hela 450 miljoner kronor har man lånat ut till företag i Norrland. Förhoppningsvis kom stora delar av beloppen det jämtländska näringslivet till del, som är i behov av kapitalförsörjning för att ta risker och växa. I den senaste Norrlandsbarometern stack dessutom Jämtland ut som ensamt län där samtliga branscher såg mer positivt på framtiden. Integration av nyanlända invandrare beskrivs ofta som vår tids stora problem som måste lösas, det är en utmaning för kommuner i hela Sverige. Här utmärker sig Krokoms kommun som femte bäst i landet där 56 procent av nyanlända invandrare får jobb inom två år, Åre kommun ligger på plats 10, där får 53 procent jobb inom två år. En skillnad på 3 procent skiljer kommunerna åt. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan Östersund befinner sig i toppen tillsammans med Krokom och Åre. Östersunds kommun arbetar så pass målmedvetet med frågan.

Vad Jämtland behöver är att finna en gemensam strategi för hur tillväxt och god utveckling ska komma hela länet till del. Hur håller vi ihop länet, när utvecklingen ser så pass olika ut och undviker en splittringsdebatt? Region Jämtland Härjedalen hade kunnat ta ledartröjan och agerat som en samlande kraft, men regionen är inte kapabel att lösa en sådan uppgift, dessutom måste man fokusera på sjukvårdsekonomin. Det bästa för Jämtland vore om Östersunds kommun axlade det ansvaret. Dessutom skulle man kunna ta god hjälp av Åre och Krokom. Givet den starka tillväxt som sker i Åre torde det dessutom vara en tidsfråga innan vi beskriver Jämtland som ett än med två städer. Som regionalt centrum mitt i länet, med god ekonomi och strategiska resurser har Östersund de bästa förutsättningarna att lyckas med uppgiften att vara en ledare för hela länets utveckling. Allt som krävs är att Östersund är villig att dela med sig av sina styrkor och resurser till övriga kommuner.

Mer läsning

Annons