Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen fick Okänd soldat till Sverige

Hallå där...

Annons

... ÖP:s tillförordnade politiske redaktör Patrik Oksanen, du har visst varit med och ordnat en biopremiär 6 december...

- "Ordnat" är väl att ta...men jag har under en period varit med och lobbat i sociala medier för att den nya filmatiseringen av Okänd soldat måste visas i Sverige också. Jag upptäckte tidigare i höstas att det inte fanns inne i SF:s höstplanering vilket var väldigt märkligt och började ställa frågor som jag återkommit till ökande frekvens.

Patrik Oksanen är filmsugen.

Varför var det märkligt?

- Dels för att det finns ett stort intresse i Sverige för filmatiseringen av Väinö Linnas klassiska bok, och dels för att Finland firar hundra år just den sjätte december. Det var en så självklar film att ta in och visa för en svensk publik. De tidigare versionerna, både Edvin Laines första filmatisering 1955 och Rauni Mollbergs från 1988 har visats i Sverige. Varje generation får sin tolkning på bioduken och därför skulle det vara märkligt om inte Aku Louhimies version som slog besöksrekord i Finland första visningshelgen inte skulle komma upp på svenska biografer.

Vilka reaktioner har du fått?

- Första gångerna kom det från SF mer standardsvar att man inte planerat för det för närvarande, sedan att man saknade en distributör i Sverige. Vid det laget hade många andra också reagerat på att filmen inte var inplanerade. Till exempel Amanda Wollstad, chefredaktör Svensk Tidsskrift, Finlands ambassad i Stockholm, svenska och finländska försvarsdebattörer och många, många svenskar med finländsk påbrå.

Varför är filmen viktig?

- För att den skildrar en hård och brutal verklighet kring Finlands överlevnadskamp under andra världskriget. Som krigsveteranen Valter Nyman sade till Yle efter att ha sett filmen, att det är viktigt för nya generationer att veta "sådär eländigt var det". När Nyman kom till Tali 1944 hade hans kompani 180 man. På åtta dagar stupade 74 personer, resten sårades. När Nyman sårades var det bara tio man kvar. Här är styrkan Väinö Linnas bok, han skildrar kriget som det var.

Hur fick du veta det blir biopremiär i Sverige?

- SF meddelade det i en tweet riktad till mig på mikrobloggen Twitter under torsdagseftermiddagen, vilket var ett roligt sätt att få reda på det.

Så nu får vi se fram emot Okänd Soldat 6/12 i Östersund?

- Jag törs inte säga att den kommer upp biografen just här 6/12, men jag hoppas att det kan bli en premiär över hela landet. Det är inte heller helt klart vilken version av filmen som ska visas, den finländska versionen som är tre timmar lång eller den internationella som är nedklippt till 2:15. Men Sverigepremiär är utlovad i alla fall. Resten hoppas jag klarnar kommande dagar.

Mer läsning

Annons