Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen: "Varning, värsta valrörelsen väntar"

”Valrörelsen 2018 kommer att bli den svåraste ni upplevt i era politiska liv. Men var inte oroliga, den kommer inte att bli värre än 2022”.

Annons

Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Löwin håller en pressträff i Rosenbad, efter sitt möte med oppositionen under fredagen, om att stoppa försök från främmande makt att påverka den svenska valrörelsen.

När jag för en tid sedan gästade Centerkretsen i Hudiksvalls årsmöte för att prata om vad som händer i vår tid och hur det påverkar politiken tog jag upp flera aspekter kring det som i fredags diskuterades mellan riksdagspartierna på största allvar; hur ska vi kunna ha en valrörelse 2018 som inte är manipulerad av främmande makt.

Ledare: Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

Erfarenheterna från andra länder gör att Sverige tvingas se över säkerheten. Här är den stora ögonöppnaren hackningen av Demokraternas e-post i USA. Där materialet sedan användes till både läckor och för att bygga konspirationsteorier.

Men utmaningarna från Rysslands varierade batteri av aktiva åtgärder, som redan verkar i svensk informationsmiljö, kombineras med andra underliggande strömningar.

Den fragmenterade informationsmiljön gör att du kan leva i parallella världar.

Den som bara läser papperstidningen och dess ledarsida kan aldrig riktigt förstå vad som händer ute i den vida världens stormande nät.

Det stora bruset består av länkar som till den här texten, vredesutbrott som bygger på vad en youtubeprofil säger, rena fake stories (av olika syften - från satir och driva ekonomi, till att medvetet vilseleda dig för ett politiskt syfte) och förstås gediget kloka analyser från olika privatpersoner med djup kunskap om sina respektive ämnen (exempelvis försvarsbloggarna).

Läs mer: Mediernas förtroendekris, så djup är den och det här kan man göra åt det

Den gamla ”informationsbäraren” hade som uppgift (dock inte helt utan problem) att verifiera, sålla, förklara och begripliggöra är nu bara en del i en större flod av information.

Den som tidigare ville låna av trovärdigheten från tidningens form, distribution och kvalitet för att smyga in sin ”alternativa och konspirativa" världsbild av Palmemord, Estonia eller antisemitiska konspirationer om banker eller annat behövde lägga ned pengar och resurser som inte fanns.

Istället blev det billiga stenciler som delades ut av ensamma kufar på gatan. Bladen togs inte på allvar för att det till formen inte var något som värt att lägga tid och resurser på.

Men i internets tidsålder kan vilken tonåring som helst göra en hemsida som är förvillande lik professionella journalistiska sajter. Vilken högerextrem fotsoldat som helst kan ta en kamera och låtsas att hen är en tv-reporter på samma premisser som medier som har yrkesetiska regler, pressetiska regler och som har en ansvarig utgivare.

Nätverket av konspirationer är stort och räckvidden global. Kate Starbird som är forskare på universitet i Washington berättar för Seattle Times att klustren med vilda konspirationer nu ser ut att bilda ett alternativt ekosystem med ”överraskande styrka och räckvidd”.

Här finns sajter som infowars.com vars Alex Jones uppskattas av president Donald Trump. Infowars är en sajt som spridit galna myter som att skolskjutningen i Sandy Hook inte hände och att Hillary Clinton personligen ska ha mördat barn.

L äs mer: Pedofilen i pizzan får Facebook att börja åtgärda fejkade nyheter

Sammanlagt har Starbird listat 81 sajter som länkas samman genom ett stort nätverk av följare på twitter och som förstärks av automatiserade twitterkonton. ”Det är mer folk som är inne i det här än vad jag någonsin kunde tro” konstaterar Starbird för Seattle Times.

Lägg därtill skräddarsydd annonsering framräknad av dataföretaget Cambridge Analytica som bidrog till att göra Trumps kommunikation till direktstyrda smarta bomber i stället för en annonskanonad.

Det är därför som valrörelsen på 2018 blir så svår, även utan utländsk inblandning.

Sedan lägger vi till Ryssland. Med datahackningar och tiotusentals automatiska botar och några hundra konton som sköts av människor så orkestrerades en pro-Trump agenda i Breitbarts kommentarsfält, på Twitter och på Facebook.

I de pågående Senatsförhören i USA vittnade i förra veckan Clinton Watts, senior fellow på Foreign Policy Research Institute Program on National Security, om riskerna med det vi nu ser:

"Media behöver bli bättre, amerikanska myndigheter behöver bli bättre. Vi behöver hjälpa Amerika förstå vad som är fakta, för om vi inte gör det så är vi förlorade för då får vi två, kanske tre, separata verkligheter bara på grund av det här lilla fotavtrycket som gjordes av en främmande makt"

Och förändringar med några tusen röster kan få stora konsekvenser, även för svensk demokrati när marginalen är liten.

2018 kan rysk handpåläggning vara skillnaden så att Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen medan Miljöpartiet och Kristdemokraterna åker ut samtidigt som Sverigedemokraterna blir näst största parti.

Läs mer: Kent Ekeroths politiska sekretererare och europeiska nätverk

Ett sådant valresultat skulle försvåra svensk regeringsbildning ännu mer. Att få ett valresultat där extrempartier till höger och vänster sitter på en tredjedel av riksdagsmandaten skulle applåderas av Kreml.

Och det är en sådan dopning på toppen av allt annat som oroar inför 2018.

Clint Watts (till höger), Senior Fellow vid Foreign Policy Research Institute Program on National Security, och Eugene Rumer (till vänster), Director of Russia and Eurasia Program på Carnegie Endowment for International Peace,  under senatsförhören 30 mars 2017.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons