Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Blockera inte det 3:12-förslag som faktiskt är bra

Annons

Allianspartierna tänker inte acceptera de skattehöjningar som regeringens förslag till nya så kallade 3:12-regler skulle innebära. Hotet om misstroendevotum vilar i luften och regeringen måste snart bestämma sig för hur den ska agera.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Frågan om de regler som styr beskattningen av fåmansbolag kan tyckas invecklad, men den är också ideologisk. Man kan välja att se regeringens förslag som ett legitimt sätt att täppa till kryphål och motverka konstlade bolag med vilka ägarna omvandlar högt beskattade förvärvsinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster. Men man kan också se goda villkor för "jobbskaparna" som det viktigaste ingångsvärdet, och då blir det svårare att hurra ett förslag som skulle leda till motsatsen.

Vid sidan av den välkända höger- vänsterkonflikten om själva skattehöjningarna finns dock en annan intressant aspekt. Regeringens 3:12-förslag innehåller nämligen även förändringar som skulle underlätta ägarskiften mellan närstående.

Den ambitionen är vettig, eftersom generationsskiften i dag missgynnas jämfört med externa försäljningar. De upplägg där skatten hålls nere genom att företaget säljs via ett så kallat karensbolag, är i praktiken inte möjliga i händelse av generationsskifte, eftersom den närstående köparen då inte får bedriva samma eller likartad verksamhet som säljaren. Med regeringens förslag, som för övrigt överensstämmer med utredarens på den punkten, ska det bli möjligt att tillämpa upplägget med karensbolag även när köparen är närstående, förutsatt att säljaren inte längre är verksam i bolaget.

Att på detta vis göra det lättare att behålla bolag inom familjen är vettigt, för familjeföretag är givetvis inte sämre än andra företag. Om man vill att lokala familjeföretag ska leva vidare kan man inte ha regler som försvårar och straffar.

Regeringen borde bryta ut de delar av 3:12-förslaget som handlar om att underlätta generationsskiften, så att de kan bli verklighet så snart som möjligt. Om allt behandlas i ett paket riskerar även de bra delarna att ryka och det vore olyckligt. Oenigheterna om de planerade skattehöjningarna borde inte få blockera andra angelägna förändringar. Med tanke på att det faktiskt var Alliansen som tillsatte utredningen om 3:12-reglerna, vars ursprungliga syfte var titta på generationsväxlingsproblematiken, borde det finnas goda möjligheter att komma vidare.

Detta vet givetvis finansminister Magdalena Andersson (S), men måhända är det mer frestande att peka finger åt Alliansen än att rädda det som räddas kan.

Mer läsning

Annons