Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Donald Trump är en olycka men nu gäller det att skademinimera

Annons

Globala klimatförhandlingar kan liknas vid ett långdistanslopp där löparna har vitt skilda drivkrafter och ambitionsnivåer. En del deltar mest för att det ser bra ut, men de har inte någon tanke om att göra sitt bästa. Andra drar i varje skede tätklungan, eftersom de inser att det bokstavligen gäller liv och död.

Deltagarna har rört sig framåt, men inte i den takt som är nödvändig för att bromsa uppvärmningen i tid. Uppvaknandet borde ha kommit tidigare, men teknikutvecklingen och en ökad medvetenhet ger alltjämt det hopp som måste finnas och värnas.

Beskedet att USA drar sig ur Parisavtalet innebär en kalldusch. Resultatet av segdragna förhandlingar kastas nu över bord på grund av den amerikanska presidentens nationalism och protektionism.

Donald Trump skruvar ned USA:s ambitioner.

På klassiskt Trump-manér kryddar presidenten med osakligheter, konspirationstänkande och ogrundade påståenden. Parisavtalet syftade till att drastiskt minska utsläppen av bland annat koldioxid, men USA:s president gör dessvärre helt andra prioriteringar. Omvärlden kan endast fördöma och förfasas.

Ett uppdaterat eller helt nytt avtal ska ge mer fördelaktiga villkor för det amerikanska folket, tänker sig Trump. Om man lyckas få till ett sådant avtal så är det toppen men ett misslyckande skulle inte vara någon fara, menar presidenten. Inställningen är arrogant och direkt stötande.

Som den näst största utsläppsnationen i världen har USA naturligtvis en plikt att agera, men nu rullas utvecklingen i stället åt fel håll. Och när USA nu träder tillbaka finns givetvis risken att andra stater kan följa det dåliga exemplet. President Trump bekräftar nu bilden av en ansvarslös och trångsynt politiker, som inte är förmögen att tänka längre än egenintresset sträcker sig.

De insikter som Barack Obama sent omsider landade i är som bortblåsta från den politiska kartan. Det går därför inte att förvänta sig särskilt mycket av den nuvarande administrationen ens på några års sikt. Mycket talar nämligen för att utvecklingen kommer att gå i en isolationistisk och på många sätt farlig riktning så länge Trump får styra.

Den spricka som har uppstått mellan USA och Europa är olycklig, men världens mer ansvarfulla ledare måste göra det bästa av situationen. Arbetet för att undvika klimatkatastrofen måste fortgå även om Trump inte kommer att vara en del av lösningen. Donald Trump är utan tvekan en stor olycka, men nu gäller det att skademinimera både i USA och på den globala arenan. Politiska ledare som bryr sig om framtiden måste hålla i och hålla ut, och på motsvarande sätt kan vanliga amerikaner träda in där den nyckfulle presidenten sviker.

Genom individer som gör klimatsmarta val, ett civilsamhälle som väljer folkbildning före fördumning, och entreprenörer med grön innovationsförmåga, kan en motrörelse skapas. Trumps USA är tack och lov inte hela USA.

Mer läsning

Annons